Paritatea a urcat joi cu la 4,4463 lei/euro, dupa ce miercuri a atins la cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani.

Pentru dolarul american, banca centrala a publicat vineri un curs de 3,4151 lei/dolar, similar celui de joi. In acelasi timp, rata de schimb pentru francul elvetian scazut de la 3,6124 lei/franc la 3,6123 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Piata a fost animata marti si miercuri de ordinele plasate pentru vanzare de euro si cumparare de lei inainte de plata licentelor telecom, cursul scazand cu aproape 3%, pana aproape de 4,4 lei/euro, iar rulajele au fost crescut considerabil. Piata s-a linistit in sedinta de joi, iar volumele de tranzactionare s-au intors la niveluri reduse.

La deschiderea sedintei de vineri, euro a fost tranzactionat la 4,4565 lei, cu 0,65 bani peste inchiderea de joi, de 4,45 lei/euro. In prima ora, cotatiile au coborat pana la 4,4435 lei/euro, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse, iar dupa ora 12:00, au urcat usor spre 4,46 lei/euro. La ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat la 4,4595 lei, respectiv cu aproape un ban peste inchiderea de joi.

Dobanzile practicate vineri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut la 5,05% - 5,55% pe an, dupa ce joi au fost la 4,34% - 4,84% pe an. Randamentele au ajuns, astfel, sa incadreze ub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.

"Credem ca recenta presiune pe finantare este cauzata de platile licentelor telecom catre Trezoreria statului, asa ca ne asteptam ca actualele conditii sa fie temporare, intrucat este probabil ca fondurile respective sa fie injectate inapoi in sistem prin cheltuieli fiscale", afirma analistii ING Bank intr-o nota preluata de Mediafax.

Dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana au avansat, totodata, la 4,52% - 5,02% pe an, dupa ce joi au fost de 4,29% - 4,79% pe an.