Pentru dolarul american, banca centrala a anuntat marti un curs de 3,3020 lei/dolar, cu 2,04 bani peste cel de vineri, de 3,2816 lei/dolar.  Referinta pentru francul elvetian a urcat de la 3,52 lei/franc la 3,5049 lei/franc. 

Dobanzile afisate marti de bancile comerciale pentru depozitele in lei atrase pe termen de o zi au scazut la 3,79% - 4,29% pe an, dupa ce vineri au fost la 4,12% - 4,62% pe an.  In acelasi timp, dobanzile pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o saptamana au scazut usor si sunt in continuare sub rata dobanzii de politica monetara. Dobanzile afisate marti sunt de 3,81% - 4,31% pe an, in scadere fata de nivelurile de vineri, de 3,98% - 4,48% pe an.

Cursul de schimb a scazut foarte usor sub 4,3 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare de marti, insa apoi s-a intors peste acest nivel, moneda nationala mentinandu-se pe linia de apreciere inceputa la mijlocul lunii aprilie.

La deschiderea sedintei de marti, euro a fost tranzactionat la 4,3050 lei, in imediata apropiere a nivelurilor de vineri din jurul orei 16:30, de 4,3030 - 4,3050 lei/euro.  Ulterior, cursul a scazut pentru scurt timp sub 4,3 lei/euro, cel mai redus nivel tranzactionat fiind de 4,2990 lei/euro.  La scurt timp dupa ora 10:00, bancile cotau euro la 4,2995 - 4,3015 lei, astfel ca leul era in apreciere foarte usoara in raport cu moneda europeana. 

Dupa prima ora a sedintei de la Bucuresti, zlotul si forintul erau in scadere foarte usoara in raport cu euro. 

Aprecierea inregistrata de leu in ultimele saptamani a fost sustinuta in principal de investitorii straini care au inceput sa cumpere lei, pentru a realiza plasamente in titluri de stat emise de Romania.  Astfel, raportat la nivelul de la finele anului trecut, leul este apreciat cu 2,7%. 

"Miscarea se incadreaza in tendinta recenta de apreciere a monedei locale, care a avansat cu circa 2,5% luna trecuta, cel mai probabil drept un efect secundar al avansului titlurilor de stat in lei. Licitatia de obligatiuni pe cinci ani de joi, pentru o suma planificata relativ ridicata, de 800 milioane lei, poate oferi spatiu pentru investitii straine in titluri de stat, fapt ce favorizeaza continuarea avansului monedei locale in aceasta saptamana. Lipsa indiciilor clare legate de interventii ale bancii centrale, impreuna cu recentele comentarii ale oficialilor BNR favorabile aprecierii leului ne indica o posibilitate ridicata pentru continuarea intaririi monedei locale. Totusi, intrucat credem ca avansul titlurilor de stat in lei este relativ limitat in urma castigurilor semnificative din ultimele luni, vom vedea probabil o apreciere graduala a leului", noteaza analistii ING Bank intr-o analiza.

Rata de referinta a anuntata de BNR a atins vineri cel mai redus nivel din decembrie 2011, euro fiind cotat la 4,3072 lei.  O rata de schimb inferioara, de 4,2980 lei/euro, a fost publicata de banca centrala pe 29 decembrie 2011. 

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca aprecierea cursului de schimb este remarcabila, in conditiile crizei din Cipru si a problemelor de la sucursala Bank of Cyprus, aratand ca nu exclude aprecierea monedei in acelasi timp cu cresterea exporturilor, asa cum s-a intamplat la inceputul anilor 2000. 

Piata locala a fost inchisa luni, cu prilejul Sarbatorii Pastelui pe rit ortodox.