Pentru dolar, banca centrala a anuntat un curs 3,7797, in urcare cu 0,55 bani. Referinta pentru dolar a crescut luni puternic, cu 8,74 bani (2,37%), la 3,7742 lei, cel mai ridicat curs incepand cu 3 august 2012. Cursul nu a reusit sa depaseasca nici marti pragul de 3,7972 lei/dolar inregistrat pe 3 august 2012, scrie Mediafax.

Francul elvetian a fost cotat la 3,7441 lei, in crestere cu 0,13 bani fata de luni.

Moneda europeana a scazut luni mai puternic dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a afirmat saptamana trecuta ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale se afla printre intrumentele care ar putea fi utilizate de institutie pentru a-si indeplini mandatul de mentinere a stabilitatii preturilor.

Incheierea programului de achizitii de obligatiuni de catre Rezerva Federala a SUA si perspectiva majorarii dobanzilor in Statele Unite in perioada urmatoare, dar si cresterea economica solida din SUA in opozitie cu stagnarea din Europa, au alimentat in ultimele luni aprecierea monedei americane in raport cu euro si, prin corespondenta, fata de leu.

Trendul a fost sustinut si de asteptarile pietelor financiare ca Banca Centrala Europeana sa lanseze la inceputul acestui an propriul program de achizitie de obligatiuni guvernamentale.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut marti la 0,07% - 0,48%, fata de 0,09% - 0,51% pe an luni. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se situeaza la 0,2% - 0,67% pe an, comparativ cu 0,23% - 0,71% pe an in sedinta precedenta.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,68% pe an.

Dupa euro, si lira sterlina si-a inceput deprecierea fata de dolar

Dupa ce moneda unica s-a prabusit, luni, la minimul ultimilor 9 ani fata de dolar, lira sterlina a coborat marti la minimul ultimelor 17 luni fata de moneda americana, in conditiile in care un indicator care masoara activitatea din sectorul serviciilor a scazut in luna decembrie la cel mai jos nivel din mai 2013 pana in prezent, relateaza Financial Times.

Moneda britanica s-a depreciat marti la 1,5184 unitati fata de dolar, dupa publicarea datelor privind activitatea din sectorul privat din zona euro de catre compania britanica de cercetare Markit Economics.

Indicatorul Purchasing Managers Index (PMI) a scazut peste asteptarile analistilor in luna decembrie, la 55,8 de la 58,6 in luna noiembrie, marcand cel mai jos nivel inregistrat de indice in Marea Britanie din mai 2013 pana in prezent. Desi retailerii au raportat vanzari record in perioada Craciunului, sectorul serviciilor din Marea Britanie a fost afectat de afacerile din domeniul imobiliar.

Bank of England, banca centrala, a anuntat marti ca cererea pentru credite ipotecare se afla la cel mai scazut nivel din trimestrul al treilea din 2008. Cu toate acestea, faptul ca PMI a ramas peste pragul de 50 de puncte inseamna ca economia britanica se afla inca in crestere.

La nivelul zonei euro, indicatorul PMI a crescut in luna decembrie la 51,4 fata de 51,1 in noiembrie, sub asteptarile analistilor, potrivit MarketWatch.