"Rezervele internationale au scazut cu 600 milioane de euro in cursul lunii februarie, la 32,1 miliarde de euro. Faptul ca un declin de doar 150 milioane de euro este explicat de evolutia cursului valutar sugereaza ca banca centrala a utilizat o suma importanta din rezerve pentru a sustine leul in timpul lunii trecute. Estimam ca aceasta suma se ridica la 400-500 milioane de euro, dar vom ajusta acest nivel dupa ce vor fi publicate mai multe date", se arata intr-un raport al analistilor ING Bank Romania, citat de Mediafax.

Analistii noteaza ca interventiile pe piata valutara au parut probabil in ultimele doua saptamani, iar datele publicate marti de banca centrala au oferit o confirmare a acestor masuri.

"Asemenea actiuni pot fi explicate si prin majorarea recenta a ratelor dobanzilor pe termen scurt si ar putea indica dorinta BNR de a fi un creditor net al sistemului bancar. O ipoteza se refera la concentrarea mai puternica pe inflatie. Dupa incurajarea unui mediu cu exces de lichiditate in majoritatea anului trecut, banca centrala ar putea absorbi rezervele in exces pentru a atrage ratele de pe piata interbancara mai aproape de dobanda de politica monetara, intr-o incercare de a tempera inflatia", explica analistii bancii.

Analistii cred ca lichiditatea de pe piata este posibil sa creasca in urmatoarele cateva luni, in contextul in care Ministerul Finantelor va primi 1,65 miliarde de euro de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Oficialii ING arata ca noi interventii ale BNR pot insemna ca aprecierea leului va continua.

Leul s-a apreciat de la 4,2577 lei/euro la inceputul lunii februarie la o paritate de 4,2139 lei/euro la sfarsitul saptamanii trecute, reprezentand cea mai redusa cotatie de la inceputul lunii iunie 2010. Ultimul curs de referinta publicat de BNR in februarie a fost de 4,2150 lei/euro.

Citeste si:

Cat de puternic va fi leul anul acesta? Analistii estimeaza un curs de 4 lei pentru un euro!
Leul continua sa se aprecieze! A batut recordul ultimelor sase luni!
Cumparati euro, spun analistii! Leul e la cel mai bun curs din ultimele patru luni!