«In ultimele sase luni, petrolul s-a apreciat cu peste 33%. Trendul a fost sustinut insa in mare parte de perspectiva mai buna privind economia globala, de cresterea lichiditatilor in dolari si de un apetit speculativ in ascensiune. Tulburarile din Egipt au contribuit recent la dinamizarea tendintei ascendente a pretului petrolului, sporind in acelasi timp volatilitatea. Totusi, dupa retragerea lui Hosni Mubarak, scaderile au fost limitate, tinand cont de saltul puternic inregistrat anterior», a declarat Victor Safta, directorul general al X-Trade Brokers.

Potrivit X-Trade Brokers, dolarul american s-a depreciat in fata leului romanesc cu 1,83% de la inceputul anului, dar intarirea monedei nationale nu compenseaza insa decat in mica parte aprecierea petrolului.

«Pentru perioada urmatoare, preturile carburanilor in Romania vor fi dictate in principal de dinamica pretului petrolului, volatilitatea inregistrata de leu in fata dolarului american nefiind suficienta pentru a compensa miscarile de obicei mult mai mari ale barilului. Pentru moment e dificil de estimat o coborare importanta a preturilor la benzina si motorina», a precizat Victor Safta.

Petrolul a inregistrat o crestere saptamana trecuta, inchizand vineri la nivelul de 101,35 de dolari pe baril, dupa ce atinsese un minim de 97,49 dolari pe baril in sedinta de marti.

"Scaderile fusesera initiate intr-un context mai calm, odata cu preluarea unor atributii de catre vicepresedintele egiptean Omar Suleiman. De asemenea, scaderile fuseseraa accentuate de ridicarea dobanzii de referinta in China, masura care reduce apetitul speculativ si poate incetini avansul spectaculos, de 10,3% in 2010, al celei de-a doua mari economii a lumii", se mai arata in analiza X-Trade Broker.

O asemenea ridicare a ratei de dobanda are astfel un efect negativ asupra pretului petrolului. Manifestatiile din Egipt au revenit insa in forta spre jumatatea saptamanii trecute, generand o reaprindere a interesului pentru petrol, iar instabilitatea ar fi putut afecta canalul Suez, prin care tranziteaza zilnic o mare parte din fluxurile de petrol dinspre Orientul Mijlociu, si aproximativ 4% din livrarile globale, mai noteaza analistii in cauza.

Anuntul retragerii lui Mubarak a determinat deprecierea pretului petrolului cu 1,5%, insa, pana la finalul sedintei, cumparatorii au recuperat aproape jumatate din aceasta scadere, mai spun ei.

«Speculatorii vor urmari insa cu mare interes dezvoltarea evenimentelor din regiune. Situatia din Egipt are inca un potential pentru instabilitate ce nu poate fi neglijat. In plus, daca miscarile de protest se vor extinde in alte tari, petrolul va reactiona viguros», a adaugat Victor Safta.

Agentia Internationala pentru Energie (IEA) a anuntat joi ca cererea a crescut in 2010 cu 2,8 mil. barili pe zi, fata de un avans de numai 0,5 mil. barili pe zi al productiei. Decalajul dintre cerere si oferta a consolidat interesul pentru petrol in 2010, iar perspectivele de crestere a consumului global in 2011 asigura o sustinere in piata pentru perioada actuala.

X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002.

In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea.