Fascinanta poveste a unui brand de tara care se intoarce impotriva economiei. Cel mai stabil stat, ingenuncheat de propria moneda
Este greu sa ne imaginam ca Elvetia ar putea avea probleme economice, in conditiile in care PIB-ul pe cap de locuitor, veniturile si nivelul de trai al locuitorilor din Tara Cantoanelor sunt dintre cele mai ridicate din Europa. Si totusi, aceasta suprematie este pusa in pericol, paradoxal, de intarirea monedei nationale.
In Elvetia, rata somajului este de doar 2,8%, bugetul este pe excedent, iar castigurile angajatilor sunt dintre cele mai mari. Acolo chiar si o bona castiga 30 de dolari pe ora.
Cu toate acestea, criza economica pare sa-si faca simtita prezenta si intra in tara pe usa din spate. Si asta, in mod ironic, se datoreaza unui alt punct forte pe care il au – detin cea mai puternica moneda din Europa.
Ce efecte are aprercierea francului asupra economiei Elvetiei?
Averile bogatilor se topesc. Banii milionarilor elvetieni sunt, in mare parte, investiti in tari straine, iar pierderile datorate aprecerii masive a francului din ultima perioada sunt estimate a fi ajuns la 400 de miliarde de franci elvetieni (510 miliarde de dolari). Este o suma enorma pentru o tara al carei PIB este de 322 de miliarde de dolari.
Pensiile, in pericol. Sistemul elvetian de pensii a pierdut, totodata, 50 de miliarde de dolari, potrivit economistului elvetian Daniel Lampart. In acest context, se zvoneste ca exista planuri de reducere a pensiilor.
Val de concedieri. Analistii de la Berna estimeaza ca va urma, in perioada urmatoare, un val de concedieri, in conditiile in care cresterea economica s-a temperat in ultimele trei luni si se asteapta scaderi si in perioada urmatoare.
La rata actuala de schimb, companiile care au afaceri instrainatate vor incepe se concedieze din angajati si-si vor tranfera productia in tari mai ieftine. Primele companii au inceput deja sa anunte disponibilizari, printre acestea aflandu-se Swissmetal si Migros, cel mai mare lant de supermarketuri din tara.
Profiturile companiilor incep sa scada. Mai multe companii, printre care Swatch, ABB Group si Holcim, al doilea cel mai mare producator de ciment din lume, si-au revizuit in scadere estimarile pentru perioada urmatoare. Chiar si compania nationala de cai ferate – SBB, a anuntat “scaderi catastrofale” la transportul de marfuri catre tarile vecine.
Turismul este deja pe avarii. Europenii nu-si mai permit preturile mari ale ratei de schimb si au ales alte destinatii turistice. Unele regiuni au raportat prabusiri si de 20% ale activitatilor turistice.
Scade consumul. Consumatorii elvetieni care locuiesc langa granite (o mare parte din Elvetia) isi fac cumparaturile in tarile vecine, unde preturile sunt mai mici. Potrivit ultimelor estimari, pierderile din consum se ridica la 3 miliarde de franci elevetieni, in prima parte a anului 2011. Coop, al doilea cel mai mare lant de supermarketuri din tara, precum si un numar de companii mai mici, au suferit scaderi de 3% a vanzarii produselor proprii, ceea ce nu s-a mai intamplat niciodata.
Bursa s-a prabusit. Indicele SMI al bursei elvetiene a reactionat la aprecierea francului si al “mutilarea” economiei si a inregistrat o scadere de 30% din februarie si pan ape 10 august.
Toata lumea sta cu ochii pe SNB (banca centrala elvetiana). Banca nationala a Elvetiei a anuntat in ultima perioada mai multe masuri de pentru oprirea aprecierii francului, dar acestea, spun politicienii si companiile, s-au dovedit un fiasco.
Pe acelasi subiect: