BNR: Deprecierea leului in raport cu dolarul va stimula exporturile, dar va duce si la presiuni inflationiste
Dolari, curs valutar
Aprecierea dolarului in raport cu leul va stimula exporturile, ceea ce va influenta pozitiv cresterea economica a Romaniei, dar o depreciere a monedei nationale ar putea crea probleme in legatura cu lichiditatea din piata si ar adauga si presiuni inflationiste, a declarat duminica Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
"Politica fiscala a presedintelui Donald Trump va stimula cresterea economica, ceea ce va duce la inflatie si va face sa creasca ratele dobanzilor in SUA, iar o crestere a ratelor dobanzilor va face ca dolarul sa se aprecieze. In tarile emergente, cum este si Romania, aceasta apreciere a dolarului, comparativ cu leul, pe de o parte va stimula exporturile, ceea ce este un efect pozitiv pentru cresterea economica din Romania, dar, pe de alta parte, ar putea crea probleme in legatura cu lichiditatea din piata, prin depreciere vor tensiona bilanturile si o depreciere a leului in cazul nostru ar adauga si presiuni inflationiste", a afirmat Lucian Croitoru, la Digi24, potrivit Agerpres.
Acesta a explicat ca nu se cunosc inca detaliile exacte ale planului de guvernare in SUA, dar politica fiscala are doua componente: stimularea cheltuielilor militare si a cheltuielilor cu infrastructura, ceea ce va duce la accelerarea cresterii economice, iar pe partea de venituri, reducerea impozitului pe profit si pe venitul persoanelor fizice. Aceste masuri vor stimula cresterea PIB-ului SUA, considera oficialul BNR.
"Rata somajului in Statele Unite este in jur de 4,6%, doar in 2005-2006 se mai intalnea aceasta rata scazuta a somajului, ceea ce indica o lipsa de forta de munca imediat disponibila, astfel incat, daca nu creste rata de participare a americanilor la piata muncii, sau daca nu vor lucra mai multe ore, atunci vor avea o problema care vine din aceasta forta de munca", a apreciat Lucian Croitoru.
Acesta a adaugat: "Acesta este un rationament cheie in judecata celor de la Rezerva Federala a SUA (Fed), care au anuntat majorarea ratelor dobanzilor de 3-4 ori. Pentru ca aceasta lipsa a fortei de munca indica deja presiuni inflationiste".
In decembrie, Rezerva Federala a SUA a decis un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorand la un interval cuprins intre 0,50% si 0,75% dobanda de politica monetara.
"Avand in vedere inflatia, conditiile realizate si cele asteptate de pe piata fortei de munca, s-a decis majorarea dobanzilor cu un sfert de punct procentual. Ritmul de crestere a numarului de locuri de munca a fost solid in ultimele luni si rata somajului a scazut, in timp ce rata inflatiei a urcat", se arata in comunicatul publicat la ultima reuniune din 2016 a Comitetului de politica monetara de la Rezerva Federala (FOMC).
Noile proiectii arata ca Fed se asteapta la trei noi majorari ale dobanzii in 2017. De asemenea, Fed se asteapta ca PIB-ul SUA sa inregistreze un avans de 2,1% anul viitor, fata de 2% estimat in septembrie, in timp ce rata somajului ar urma sa scada la 4,5% anul viitor si sa ramana la acest nivel pana in 2019.
Inflatia va atinge 1,9% anul viitor si 2% in 2018, estimeaza Rezerva Federala a SUA.
Pe acelasi subiect: