Economia rusa este puternic afectata de sanctiunile impuse de catre SUA si statele din vestul Europei, iar moneda locala se depreciaza fata de cele de referinta. 

Cu putin timp dupa ora 14:00, la Moscova, rubla se tranzactiona la 44,5641 unitati fata de un cos format din dolari si euro, in scadere cu 0,2% fata de luni, si se indrepta spre cel de-al patrulea record negativ din aceasta luna. 

"Rubla este sub presiune constanta din cauza cererii de valuta din partea companiilor pentru plata datoriilor, iar armistitiul precar din Ucraina intensifica presiunea pe rata de schimb", a afirmat Vladimir Evstifeev, analist al bancii rusesti OAO Bank Zenit. 

Potrivit bancii centrale ruse, companiile locale trebuie sa plateasca datorii de 54,7 miliarde de dolari in urmatoarele trei luni. 

Excluzand interventiile din ultimele doua zile, banca centrala a injectat anul acesta 40 de miliarde de dolari in piata interbancara pentru a preveni o depreciere prea mare a rublei. De altfel, rezervele valutare ale Rusiei au scazut in acest an cu 11%, la 456,8 miliarde de dolari la finele lui septembrie. 

Companiile straine, in frunte cu Peugeot Citroen, Nissan, Henkel, Carlsberg, Siemens si Lenovo, sunt de asemenea puternic afectate in urma deprecierii rublei, care a dus la o crestere a costurilor cu importurile de componente si materii prime. 

CEO-ul Peugeot, Carlos Tavares, a declarat saptamana trecuta ca deprecierea rublei “constituie o problema“ pentru afacerile subsidiarei din Rusia. Compania a fost nevoita sa creasca preturile pentru consumatori in urma declinului rublei. 

Pentru a-si reduce dependenta de importuri, Nissan Motor, care opereaza o uzina auto in Sankt Petesburg, a anuntat in septembrie ca a demarat lucrarile la un parc industrial pentru producatori locali de componente auto.  "Ne orientam din ce in ce mai mult spre productia si vanzarea in moneda locala", a spus Colin Lawther, vicepresedintele pentru productie si achizitii Nissan in Europa.