"Lansarea MES constituie o etapa istorica in constructia uniunii monetare, zona euro este astfel prevazuta cu un scut permanent si eficace", a declarat seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker. 

MES va inlocui actualul Fond European de Stabilitate Financiara.  Va deveni complet operational atunci cand statele vor varsa contributiile, urmand sa ajunga la o capacitate de imprumut de circa 200 de miliarde de euro pana la sfarsitul acestei luni, dintr-un total de 500 de miliarde de euro. 

Agentia Fitch Ratings a acordat MES ratingul maxim triplu A, care ii permite sa obtina finantare la dobanzi avantajoase. 

Mecanismul European de Stabilitate are o importanta strategica, pentru ca va putea sa recapitalizeze direct bancile din zona euro, fara sa creasca indatorarea statelor. Conditia este ca europenii sa creeze un mecanism comun de supraveghere bancara, pana la inceputul lui 2013. 

Posibilitatea recapitalizarii directe a bancilor intereseaza in primul rand Spania, care a obtinut in iunie o linie de credit de pana la 100 de miliarde de euro, din partea zonei euro, pentru sustinerea institutiilor financiare.

Intre timp insa, Grecia asteapta cu disperare o transa vitala din imprumutul de la Uniunea Europeana si FMI. Si a mobilizat 7000 de politisti la Atena pentru vizita de marti a cancelarului Angela Merkel.

Sute de pensionari impovarati de austeritate si speriati de noile planuri de rigoare bugetara s-au imbrancit cu scutierii. Si au dat foc steagului Uniunii Europene in fata reprezentantei Bruxelles-ului in capitala greaca.

A fost doar incalzirea pentru alte demonstratii, anuntate pentru marti, cand la Atena e asteptata, pentru prima data de la inceputul crizei,  Angela Merkel.

Vine cu un mesaj "de respect si recunoastere" a eforturilor facute de poporul grec. Insa in ochii oamenilor de rand este principalul responsabil al curei draconice de austeritate si intruchipeaza tutela internationala tot mai stransa la care le-a fost supusa Grecia.

In viziunea unui regizor britanic, relatia complicata dintre grecii cam lenesi, dar impovarati de criza, si germanii putin dispusi sa plateasca fara sa puna piciorul in prag seamana cu o casnicie cu nabadai. Sotii se cheama, simbolic, Greco si Germaine.

Insa totul e mult mai dramatic in viata reala. Grecia inca n-a primit urmatoarea transa de ajutor, vitala, fara de care nu poate evita falimentul. Iar ministrii de finate din Zona euro, adunati la Luxemburg pentru lansarea Mecanismului European de Stabilitate, nu urmeaza sa ia deocamdata nicio decizie majora.

"Tot ce putem astepta sunt cateva comentarii pozitive, de respect pentru eforturile pe care le face Grecia. Cea mai importanta consecinta a faptului ca nu avem inca adoptat noul pachet de austeritate inseamna amanarea transei de 31 miliarde de euro, probabil la jumatatea sau sfarsitul lui noiembrie", a declarat Theodore Krintas, analist piete finaciare.