Ziua Z: Comisia de Buget ar fi trebuit sa dezbata OUG 50! PNL si PSD au boicotat sedinta, plecand!
Deputatii PNL au parasit sedinta Comisiei de buget, finante si banci, invocand incalcarea regulamentului prin devansarea datei pentru dezbaterea ordonantei privind creditele pentru populatie, in timp ce mai multi deputati PSD au plecat la intalnirea cu liderul socialistilor europeni, Martin Schulz. Comisia avea pe ordinea de zi de astazi demararea dezbaterii pe OUG 50/2010! Batalia are o miza de sute de milioane de euro si ar putea schimba radical atat modul in care se acorda credite in Romania, cat si fata intregului sistem bancar autohton, construit in ultimii 20 de ani!
Astfel, dezbaterile au fost intrerupte din lipsa de cvorum, iar deputatii nu au stabilit nicio data privind reluarea discutiilor.
"Imi pare rau pentru situatia creata. Intrerupem lucrarile sedintei, pe care le reluam atunci cand programul Parlamentului va permite", a anuntat deputatul PSD Viorel Stefan, presedintele Comisiei de buget, finante si banci a Camerei Deputatilor.
Deputatii au reusit sa aprobe un singur amendament la OUG 50 care se refera la contractele de credit asupra carora se aplica noile reglementari.
"Pe cel mai scurt traseu, daca vom introduce proiectul de lege in Comisie peste doua saptamani, ordonanta ar putea fi aprobata in plen peste patru saptamani. Acesta este termenul cel mai scurt", a spus Stefan.
In replica, presedintele comisiei, Viorel Stefan, a aratat ca fara devansarea datei sedintei, dezbaterile ar putea incepe cel mai devreme peste doua saptamani, avand in vedere programul plenului din zielele viitoare si de saptamana viitoare, cand va fi organizata o sedinta solemna la Iasi, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.
Deputatii PNL s-au ridicat insa odata cu Nicolaescu si au parasit sedinta comisiei.
"Imi este si mie rusine, de invitati, de media, de oamenii din institutii care au venit la debateri (...) Cui foloseste? Ca sa intelegem despre ce este vorba? Ne declaram ca vrem binele consumatorului, dar iesim din sala. Imi pare rau ca au plecat colegii mei de la PNL, ca sunt afara si dau declaratii ca vor binele consumatorilor. Chiar si o ora, daca facem trei articole, se chema ca am facut un pas inainte pentru a rezolva problemele consumatorilor, nu sunt problemele mele personale. (...) In cel mai optimist scenariu, ne vedem peste doua saptamani. Asta se doreste? Daca asta se doreste imi asum ca am fortat limitele regulamentului", a spus Viorel Stefan.
Dupa plecarea deputatiilor PNL au parasit sala si cativa deputati PSD, dar presedintele Comisiei a facut prezenta si a anuntat ca cei 18 deputati ramasi pot asigura cvorumul, scrie Mediafax.
Discutiile continua, insa cel mai probabil nu se va ajunge la votul final.
Deputatii au primit la mapa nu mai putin de 100 de amendamente, dar Viorel Stefan a anuntat ca au fost indexate si alte amendamente, depuse pana la termenul stabilit, de 21 octombrie.\
Batalia care a inceput astazi in acest fel este inceputul unui razboi, in urma caruia milioane de oameni vor plati un pret piperat, mai ales in cazul in care amendamentele bancherilor vor avea castig de cauza!
Daca ne gandim numai la studiul realizat de BNR si din care rezulta ca bancile vor contabiliza pierderi de circa 600 de milioane de euro in cazul in care ordonanta 50 se va aplica asa cum cer clientii, ne dam seama rapid de importanta dezbaterilor care urmeaza sa inceapa azi.
In traducere libera, "pierderile institutiilor de credit" inseamna ca bancile ar urma sa fie obligate sa renunte la unele comisioane si sa reduca dobanzile si in niciun caz sa transforme dobanzile din fixe in variabile, doar pentru a avea marje (deci castiguri) mai mari.
Deputatii din Comisiei de Buget-Finante ar urma sa aiba cel mai greu cuvant de spus, iar amendamentele cu care iese aprobata din aceasta comisie pot deveni litera de lege in plenul Camerei Deputatilor.
Initial, membrii Comisiei de Buget-Finante programasera dezbaterea pentru miercuri, 27 octombrie, dar atunci plenul va discuta motiunea de cenzura. Astfel, discutiile au fost in cele din urma programate sa inceapa astazi, iar seful comisiei in cauza, deputatul PSD, Viorel Stefan, declara recent pentru incont.ro chiar ca pana la sfarsitul zilei actul normativ ar putea primi avizul.
Este greu de crezut in conditiile in care trebuie discutate peste o suta de amendamente. Diferente de opinii exista chiar si in randul celor cateva mii de clienti nemultumiti, iar intre acestia si bancheri sau reprezentantii firmelor de leasing sunt adevarate "prapastii in abordare"!
Insa ar trebui spus ca macar doua dintre amendamentele propuse au fost in totalitate pe placul clientilor. Este vorba despre cel prin care plata ratelor se va face la cursul BNR (propunere ANPC) si cel prin care datornicii pot primi pasuire chiar si un an de zile.
Autor in acest ultim caz este deputatul PSD, Mugurel Surupaceanu.
Modificari in favoarea clientilor au incercat sa propuna si democrat-liberali. Printre ele se numara interzicerea creditorilor de a cerecomisioane in cazul in care clientul doreste refinantarea sau reesalonarea imprumutului sau schimbarea datei de scadenta a ratelor.
Democrat-liberalii mai propun ca marja de dobanda sa fie stabilita prin scaderea din valoarea dobanzii variabile la data incheierii contractului, a valorii indicelui de referinta de la data incheierii contractului.
Acest amendament este insa destul de criticat de unii clienti, care nu sunt favorizati de el.
O alta modificare vizeaza calculul dobanzii penalizatoare adica sa se aplice in procent fix la creditul restant, dar sa nu depaseasca dobanda perceputa de stat pentru intarzieri la achitarea obligatiilor fiscale.
Ordonanta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, ce transpune in legislatia nationala prevederile Directivei europene 48/2008, a intrat in vigoare in iunie 2010 si se aplica pentru imprumuturile din sold de la 20 septembrie.
Actul normativ produce deja efectele pentru circa milioane de contracte de credit!
In cazul unor modificari majore, clientii vor fi obligati sa mearga din nou la banci ca sa semneze noi acte aditionale la contractele de credit in vigoare!
In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.
ANPC a extins prevederile directivei europene astfel incat noile reglementari sa se aplice si contractelor de creditare aflate in vigoare, ceea ce a obligat bancile, nemultumite de prevederile actului normativ, sa modifice circa 8 milioane de contracte incheiate cu clientii.
Pe acelasi subiect: