Salariile sunt mai bune, exporturile sunt mai puternice, veniturile la buget sunt de 5-6 ori mai mari, telefoanele mobile sunt pe toate drumurile, iar o calatorie in Occident nu mai e un mit, ci e (aproape) ca si un drum la Ploiesti pentru milioane de romani.  

Dar datoria publica si cea externa cresc necontenit, investitiile straine si remiterile romanilor care muncesc in strainatate mai scartaie - este adevarat.

In 1998, salariul mediu net era de 110 euro. Azi este 350 de euro. Mai e drum lung pana la 2.200 de euro cat este in Franta, dar o triplare in 14 ani nu e rea. De ce nu au urmat aceeasi evolutie ca a exporturilor este de fapt intrebarea, pentru ca exporturile erau de 7,4 miliarde de euro in 2008 si azi sunt de 45 de miliarde de euro, deci au crescut de sase ori.

Stapanirea inflatiei la cote sub 5-6% pe an este poate cel mai mare castig al acestei perioade.

Sa vorbesti la telefonul mobil era mai scump in 1998 (va amintiti de celebrele bipuri, nu?) decat acum. Zara, H&M erau visuri, iar toata lumea venea in Bucuresti la Mall Vitan. Acum sunt 60 de malluri in toata tara si 15 in Bucuresti. Nu aveam niciun credit la banca, pentru ca nu se dadeau pentru persoane fizice, iar acum avrem vreo doua-trei: pentru apartament, pentru masina, plus cardul. In Barbu Vacarescu si Pipera era camp cu oi. Acum sunt cladiri de birouri din sticla si otel.

Cititi pe www.zf.ro ce spun despre Romania 14 indicatori economici la 14 ani de la lansarea ZF

Foto: zf.ro