Indiferent de ce “s-ar fi obtinut”, tot nu “s-ar fi obtinut” destul. Ca niciodata in ultima saptamana nu a mai fost folosit in discursul public un verb tranzitiv de diateza (indeobste) activa la diateza impersonala cum se intampla cu acest “a obtine”.

In fapt, nu “s-a obtinut” nimic. Ideea ca acolo s-ar fi “negociat” ceva din care s-ar fi “obtinut” ceva este falsa. Cresterea subventiilor pentru agricultura cu 50% nu este un succes “obtinut”.

Eliminarea articolului care lega impartirea fondurilor de coeziune viitoare de rata dea absorbtie curenta nu este un succes al “negociatorilor” nostri.

Majorarea contributiei UE la proiectele cu bani europeni de la 75% la 85% (lasand cofinantarii nationale, asadar, doar povara celor 15 procente) nu este un “succes” – in masura in care, prin tranzivitate, succesul poate fi atribuit cuiva.

A cuantifica succesul in miliarde de euro castigate ca urmare a ceea ce “s-a obtinut”, cum a facut aseara presedintele Traian Basescu, sau a-l masura in miliarde de euro pierderi, daca “nu se obtine”, cum a facut premierul Victor Ponta, nu tine decat de o logica a campaniei electorale inteleasa doar de protagonisti.

Din acest punct de vedere, esecul din Consiliul European este, pentru Romania, o veste buna.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.