"Pana acum au avut loc 316 executari silite la credite cu garantii imobiliare. Din 2008 incoace. Si avem in prezent in procedura 5.230 de cazuri de executari silite", a explicat Liviu Voinea, in Parlament, in contextul Legii privind darea in plata.

Oficialul BNR a precizat ca nu este vorba de 800.000 de credite cu probleme, pentru ca exista 1,5 milioane de credite contractate de persoane fizice, din care 480.000 sunt ipotecare: "Sa ne lamurim: nu sunt 800.000 de debitori. Noi avem 1,5 milioane credite, din care ipotecare sunt 480.000".

In plus, in cazul in care cei cu credite ipotecare ar apela la darea in plata ar pierde avansul si ratele platite pana acum, suma care se ridica la aproximativ 10 miliarde de lei la nivelul tarii.  

Proiectul de Lege privind darea in plata a primit, marti, aviz favorabil din partea Comisiei de Buget din Senat, cu o serie de amendamente, respectiv inlocuirea sintagmei "persoana fizica" cu "consumator" si prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp in care se suspenda orice plata a debitorului pentru creditul respectiv si orice actiune de executare.  

In schimb, propunerile BNR, de plafonare a sumei creditului la 150.000 de euro si conditia ca debitorul sa aiba un grad de indatorare mai mare de 65%, au fost respinse.

De asemenea, a fost respins si amendamentul depus de initiatorul Legii, deputatul Daniel Zamfir, care prevedea ca persoanele care au fost executate silit deja, dar au ramas cu datorii la banca, sa le fie sterse aceste datorii.