Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus trimiterea in judecata si a lui Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Bogdan Radu Negrutzi, Raichovich Graziano Rino, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca si Daniela Lacramioara Brasoveanu.

Pe toti ii acuza de un prejudiciu de peste 83,5 milioane de euro, informeaza Mediafax.

In 2005, spun procurorii, Liviu Luca a devenit, in mod indirect, actionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achizitia a 49,35% din actiunile societatii realizata prin intermediul companiei Elbahold Ltd (inmatriculata in Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real in sensul prevazut de Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE. 

"In acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioara desfasurata de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate in functiile de membri ai Consiliului de Administratie, director general si director financiar", se arata intr-un comunicat de presa de jopi al Parchetului instantei supreme. 

Anchetatorii au stabilit ca Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de catre Sorin Ovidiu Vintu, care a finantat preluarea pachetului de actiuni. 

Un rol important in administrarea SC Petromservice SA avea si Octavian Turcan, care intermedia relatia inculpatilor cu companiile inmatriculate in Cipru pe care le controlau si cu bancile din aceasta tara, au precizat procurorii.

In 2007, SC Petromservice SA a vandut activitatea de servicii petroliere, in schimbul careia a primit suma totala de aproximativ 325 milioane euro. 

"Intrucat, in aceeasi perioada, impotriva societatii erau in curs de desfasurare numeroase proceduri de executare silita pentru drepturile salariale restante obtinute de catre angajati prin intermediul unor hotarari judecatoresti, inculpatul Luca Liviu a hotarat ca lichiditatile societatii sa fie transferate in patrimoniul unor companii controlate de Vintu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume sa ajunga in posesia salariatilor sau sa fie distribuite ca dividende actionarilor minoritari", au spus procurorii.

  In acest scop, Liviu Luca a conceput, cu ajutorul lui Vintu si Turcan, un plan pentru a transfera sumele aflate in conturile SC Petromservice SA in conturile unor societati off shore controlate de inculpati, sub pretextul achizitiei unor actiuni cotate la bursa.