Viceguvernator BNR: Capitalurile interne vor fi insuficiente pentru o reluare rapida a cresterii economice
Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR
Investitiile straine vor continua sa fie suportul pentru o crestere economica accelerata, care sa permita Romaniei sa recupereze decalajele fata de media europeana, dar formarea capitalului intern trebuie deopotriva sustinuta, afirma viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
"Fara indoiala, capitalurile interne vor fi insuficiente pentru o reluare rapida a cresterii economice si o restrangere a decalajelor. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne uitam la capitalurile interne", a spus Olteanu la conferinta "15 ani de la lansarea Ziarului Financiar", organizata la Banca Nationala a Romaniei, scrie Mediafax.
Oficialul BNR a reamintit ca in ultimii 20 de ani actionarii romani s-au capitalizat pe ei si au decapitalizat companiile, chiar daca in mod legal.
Olteanu a mai aratat ca principiul "distrugerii creatoare" lasat sa functioneze de la primele momente ale capitalismului, prin care intreprinzatorul slab, hedonist, era scos din piata de intreprinzatorul intelept, nu mai este atat de simplu in ziua de astazi.
"In globalizarea de azi, intreprinzatorul hedonist este sursa de capital pentru altii mai intelepti din Monte Carlo, din Dubai (...) Trebuie sa ne ingrijim si de capitalurile interne", a explicat Olteanu.
Oficialul BNR apreciaza ca industria si serviciile au capacitatea de a scoate Romania din criza, fapt dovedit si de datele de structura din contul curent al balantei de plati, unde se observa cresterea exporturilor pe baza industriilor cu valoare adaugata mare, cu grad mai inalt de tehnologie. El a dat ca exemplu sectorele masini si utilaje si produse chimice si plastice.
"De asemeneam, scaderea importurilor s-a produs in acele domenii energo-intensive si cu valoare adaugata mica", a spus Olteanu.
El a explicat ca balanta de plati a devenit excedentara pe fondul unor fluxuri mari din transportul international de marfuri, care va aduce in acest an un plus de peste un miliard de euro. Pe pozitia secunda ca impact pozitiv se situeaza serviciile informatice, de arhitectura, juridice, de consultanta.
"Poate vedem un trend de reversare al veniturilor din servicii de consultanta, de care probabil am avut nevoie in acesti ani de inceput", a completat Olteanu.
Viceguvrenatorul BNR a aratat ca dtoria publica a Romaniei este modesta si va deveni si mai mica in urmatorii ani, dupa achitarea datoriilor curente. Mai mult, datorita compactului fiscal la care Romania a aderat, datoria publica va ramane pe termen lung la un nivel redus. Olteanu apreciaza ca nici datoria privata nu se gaseste la un nivel spectaculos.
"Ma astept sa intram intr-un nou ciclu de crestere si care va depinde, dincolo de factorii externi de capacitatea noastra de a invata din greselile trecutului", a conchis Olteanu.
Pe acelasi subiect: