Vezi cum arata noua moneda de 50 de bani! VIDEO!
Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie o noua moneda de 50 de bani, editie dedicata lui Aurel Vlaicu. Desi se afla in circulatie de mai bine de o luna de zile, romanii inca nu prea stiu cum arata noua moneda, iar unii vanzatorii o refuza, in timp ce altii o pastreaza pentru ei! Tu stii cum arata noua moneda?
BNR a realizat deja doua emisiuni cu noua moneda: una de de 5.000 de exemplare pentru colectionari si restul pana la un milion pentru libera circulatie.
Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR, spune ca din punctul de vedere al Bancii Nationale nu exista probleme de circulatie cu aceasta noua moneda si ca el insusi a folosit-o.
"Eu am utilizat-o in magazin. Ce am observat a fost ca in momentul in care am dat-o, casiera s-a uitat putin la ea si a pus-o deoparte. Probabil ca aratand mai frumos decat cealalta, ea nu va avea o circulatie foarte rapida", a explicat Mugur Stet.
Noua moneda are marimea celei europene de 50 de eurocenti si are inscriptionat portretul lui Aurel Vlaicu.
Moneda circula deja in paralel cu cele de 50 bani, emisiunea 2005.
BNR a pus in circulatie incepand cu data de 25 octombrie 2010 doua monede metalice cu valoarea nominala de 50 bani, dedicate aniversarii a 100 de ani de la primul zbor romanesc efectuat de Aurel Vlaicu, cu un aparat de constructie proprie, si anume: o moneda metalica de circulatie cu caracter comemorativ si o moneda metalica pentru colectionare.
Cele doua monede au aceleasi caracteristici tehnice ca si monedele de 50 bani, emisiunea 2005, aflate in prezent in circulatie.
Ambele monede au acelasi design:
Aversul prezinta, de sus in jos, urmatoarele elemente: anul emisiunii „2010”, valoarea nominala „50 BANI”, stema Romaniei si inscriptia in arc de cerc „ROMANIA”; pe un fundal cu linii orizontale, este reluata, la dimensiuni mai mari, valoarea nominala a monedei „50”.
Reversul prezinta, in stanga, pe un fundal cu linii verticale, inscriptia in arc de cerc „AUREL VLAICU” si anul „1910”, cand a avut loc primul zbor efectuat de Aurel Vlaicu, cu un aparat de constructie proprie, iar in dreapta, portretul acestuia; in partea de jos, aeroplanul „Vlaicu I” si anii intre care a trait Aurel Vlaicu „1882” si „1913”.
Ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
Punerea in circulatie a monedelor metalice de circulatie cu caracter comemorativ se face prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit/Trezoreria Statului, potribit BNR.
Pe acelasi subiect: