Utah, primul stat din SUA unde platesti la supermarket cu aur si argint
Utah a devenit primul stat din SUA care a admis prin lege folosirea monedelor din aur si argint, emise de Monetaria americana, ca mijloace de plata la valoarea metalelor din care sunt produse, potrivit cotidianului New York Times (NYT).
Moneda "American Eagle" produsa de Monetarie are o valoare inscriptionata de un dolar, insa valoarea reala este de 38 de dolari, intrucat este realizata din aur.
Legea votata in Utah are ca scop incurajarea populatiei sa foloseasca monede din aur si argint ca bani, dar la valoarea metalului pretios folosit, asta daca reusesc sa gaseasca un comerciant dispus sa accepete asa ceva, noteaza NYT.
Masura a fost inspirata de sustinatorii Tea Party, miscare conservatoare din SUA.
O parte din aderentii acesteia considera ca dolarul ar trebui sa fie garantat prin aur sau argint, dar si ca politicile administratiei Obama pot conduce la o prabusire a monedei americane. Legea este prima de acest fel din SUA, insa mai multe state, intre care Minnesota, Idaho si Georgia, analizeaza decizii similare.
Actul legislativ nu are niciun impact si este pur simbolic, a declarat purtatorul de cuvant al Monetariei, Tom Jurkowsky, dar sustinatorii argumenteaza ca este mai mult decat o masura politica. Acestia considera ca legea este doar inceputul, iar in viitor statul Utah ar putea sa introduca propria moneda, retailerii ar sputea avea cantare pentru metalele pretioase, iar o forta de aparare statala ar putea fi infiintata pentru a pazi depozitele unde ar fi produsi si depozitati noii bani.
Multi din sustinatorii legii cred ca politicile precum cheltuielile de stimulare a economiei, sprijinirea sistemului financiar si introducerea unor servicii medicale la nivel national vor falimenta in curand SUA, noteaza NYT.
Un dealer de monede din Utah se afla in faza finala a unei intelegeri cu o banca pentru a crea un sistem prin care clientii vor putea sa cheltuiasca indirect aur si argint folosind o carte de credit Visa, care scade costurile din valoarea activelor detinute de acestia.
Legea votata in Utah lasa la decizia sectorului privat modul in care se vor desfasura tranzactiile cu aur si argint, a afirmat dealerul.
Pe acelasi subiect: