Exista unele aspecte asupra carora Executivul este de acord cu argumente aduse de Uniunea Europeana si FMI, in timp ce altelele nu sunt acceptabile.

Restructurarea unor companii de stat este in interesul Ungariei, a adaugat Matolcsy, dar disputa pentru schimbarea sistemului de taxe este generata de interesele altor state din cauza competitiei. 

"Exista dezbateri in fiecare familie. Suntem rude, nu este un sistem feudal. Ungaria are nevoie de un program preventiv, nu de banii germanilor sau austriecilor", a mai spus Gyorgy Matolcsy. 

Ministrul a admis in timpul discutiilor ca exista riscuri serioase pentru bugetul din acest an, informeaza Mediafax.

UE a declansat procedurile de deficit excesiv impotriva Ungariei. Guvernul de la Budapesta are una sau doua luni la dispozitie pentru a convinge Bruxelles-ul ca va mentine deficitul bugetar sub 3% din PIB in acest an.

UE estimeaza ca Ungaria va avea un deficit de 3,25% in acest an, iar daca autoritatile ungare nu reusesc sa respecte recomandarile UE pot pierde accesul la fonduri de coeziune anul urmator. 

Ungaria vrea sa-si asigure un acord preventiv de finantare de la FMI si UE, insa discutiile au fost ingreunate din cauza unor legi adoptate de Budapesta, in pofida opozitiei UE.