Un “diamant” prea scump. 6 miliarde de lire sterline, pretul platit de economia Marii Britanii pentru Jubileul Elisabetei
Vacanta prelungita pe care britanicii si-au luat-o cu ocazia Jubileului de Diamant ar putea costa economia Regatului sase miliarde de lire sterline, spun expertii. Chiar si cu impulsul transmis de turism si comertul cu amanuntul, economia a primit o mare lovitura in momentul in care zeci de milioane de oameni au stat departe de biroul de la serviciu, noteaz Daily Mail.
Cifra ar putea fi insa una mult mai mare. Asta pentru ca nu putini sunt angajatii care au ales sa-si mai ia inca o zi libera dupa jubileu.
Sir Mervyn King, guvernatoul Bancii Angliei, a turnat deja un pahar cu apa rece pe celebrarile care au avut loc cu ceva timp inainte, spunand ca se asteapta la o scadere a productiei in perioada aprilie-iunie, ca urmare a zilelor libere acordate de stat.
Discursul Reginei
Regina Elisabeta a II-a a fost insa extrem de multumita de cum a decurs Jubileul de Diamant. Majestatea s-a exprimat pentru prima data in patru zile de festivitati, pentru a isi marturisi "profunda" emotie fata de imensa bucurie populara suscitata de ceremoniile care s-au incheiat marti, relateaza AFP.
"M-am simtit coplesita de evenimentele la care am asistat cu ocazia jubileului meu de diamant (60 de ani de domnie, n.r.). M-a impresionat profund sa vad mii de familii, vecini si prieteni sarbatorind impreuna intr-o atmosfera atat de fericita", a declarat regina, intr-un rar mesaj televizat adresat natiunii marti seara.
"Printul Philip si cu mine vrem sa profitam de aceasta ocazie pentru a multumi tuturor celor care au participat la organizarea festivitatilor jubileului. A fost o provocare enorma si sunt sigura ca toti cei care au participat la festivitati realizeaza munca enorma pe care au reprezentat-o", a adaugat aceasta in mesajul pre-inregistrat.
"Sper ca amintirile evenimentelor fericite din acest an sa ne lumineze viata pentru multi ani de acum incolo. Voi continua sa pretuiesc si sa ma inspir din nenumaratele dovezi de afectiune primite din tara si din intreg Commonwealth. Va multumesc tuturor", a incheiat aceasta.
Mesajul a fost difuzat marti seara pe mai multe posturi de televiziune si de radio britanice. In afara de mesajul televizat in fiecare an de Craciun, regina s-a mai adresat natiunii in 1991 in cadrul primului razboi din golf si in direct in 1997 pentru a o omagia pe printesa Diana, care a murit intr-un accident de masina.
Marea Britanie a celebrat cu mare fast timp de patru zile, de sambata pana marti, jubileul de diamant al reginei. Elisabeta a II-a este al doilea monarh britanic care sarbatoreste 60 de ani de domnie, dupa Victoria in 1897.
Marea Britanie a ajuns sa aiba datorii de cinci ori mai mari ca PIB-ul national, ajungand la acelasi nivel cu Japonia, relateaza presa britanica.
La inceputul acestui an, publicatia Daily Mail a prezentat un grafic ce evidentia faptul ca datoria publica a Marii Britanii, care a ajuns sa fie, in ultimii trei ani, de cinci ori valoarea PIB-ului national.
Crestere alarmanta, in conditiile in care actuala criza financiara este alimentata tocmai de datoriile care fac imposibile imprumuturile de pe piete, potrivit companiei de consultanta McKinsey.
In conditiile actuale, Marea Britanie ar ajunge abia in 2020 la nivelul datoriei inregistrat inainte de 2003.
Intr-un raport de 60 de pagini, McKinsey Global Institute compara evolutia marilor economii ale lumii din 2008 si pana in prezent si remarca: “Marea Britanie trebuie sa aplice masuri dificile: sa reduca deficitele guvernamentale si sa incurajeze reducerea datoriilor gospodariilor, dar fara a pune in pericol cresterea PIB-ului”.
In conditiile imprumuturilor din ce in ce mai scumpe, cauzate de criza economica, datoria publica a Marii Britanii a crescut de la 487% din PIB, in 2008, la 507% din PIB, la jumatatea anului trecut, arata raportul McKinsey. Asta in conditiile in care, in 2003, datoria se situa la 300% din PIB.
Marea Britanie si-a pierdut pozitia in topul celor mari economii globale. UK a fost retrogradata de o mare economie din America de Sud, Brazilia, in ciuda faptului ca tarile latine si-au continuat scaderea economica, inregistrand cea mai slaba performanta din ultimul deceniu, informeaza Bloomberg.