Saptamana trecuta, liderii UE au stabilit sa creeze un nou sistem de supraveghere incredintat Bancii Centrale Europene, un prim pas spre configurarea unei uniuni bancare.

Insa planul a starnit preocupari in unele dintre cele 10 state UE non-euro, care se tem sa nu fie afectate de noile prerogative de supraveghere ale BCE.

Pentru ca noul sistem sa devina realitate, diplomatii trebuie sa gaseasca o modalitate de adaptare a sistemului la tari din afara zonei euro precum Danemarca sau Suedia care ar putea sa refuze un astfel de proiect.

In cursul zilei de marti, oficialii UE au distribuit un document care prevede o modalitate de iesire din impas prin crearea unui Consiliu de supraveghere in cadrul BCE, o structura care ar avea un rol de monitorizare a imprumuturilor si in care statele non-euro vor avea drept de vot. "O astfel de structura ar delimita cercul tarilor non-euro. Este un efort pentru conferirea unui tratament egal", a explicat un oficial european, relateaza Mediafax.

Conform proiectului obtinut de agentia Reuters, oficialii precizeaza ca ultimul cuvant il va avea BCE, care totusi va trebui sa argumenteze respingerea unei decizii a Consiliului de supraveghere. "BCE va lua toate deciziile-cheie", a confirmat un oficial UE.