"Timisoara - Madrid, pe direct sunt 2800 de kilometri. O luna de zile m-a costat 30 de euro plus inca 30", povesteste Florin Arjocu, autostopist. La 27 de ani, Florin se lauda ca a batut, in ultimii 10 ani, 150.000 de kilometri in 17 tari din Europa. Nu ar da libertatea autostopului pentru nimic in lume si nu ii intelege pe cei care investesc sute sau chiar mii de euro in vacante pe care nici macar nu si le planuiesc ei. "Daca la 02:00 noaptea vrei sa pleci in Viena, la 02:00 pleci, nu conteaza absolut nimic, ai luat rucsacul si te-ai dus", explica tanarul.

Florin are si cateva recomandari pentru cei care vor sa se aventureze in asemenea calatorii: in Europa este interzis autostopul pe marginea strazii, fiind permis doar in parcari si benzinarii. Interesant este ca soferii din Vest nu ii cer bani celui pe care il iau in masina, sustine el. In Olanda, la marginea autostrazilor, exista locuri special amenajate, marcate si iluminate. La fel in Franta, unde le gasim la punctele de plata de pe autostrada. In Spania, Italia, Grecia si Finlanda soferii nu opresc la semnele trecatorilor.

Experti in autostop au devenit si Dragos si Lucian, din Suceava. Au facut de curand turul capitalelor europene si au postat filmulete cu aventurile lor in drum spre Budapesta si Viena.

Desi ne-am putea gandi ca pentru fete poate fi mult mai periculos, Roxana vine sa ne contrazica. A facut deja turul Europei de doua ori.

Conteaza insa sa nu uitati de eventualele riscuri. Pana la urma nu stii niciodata pe cine iei in masina si nici ce fel de om se afla la volanul autoturismului in care te urci.