Prima pozitie si-a adjudecat-o cel mai de succes club din Premier League, Manchester United, cu aproape 1,3 miliarde de euro in conturi si 50 de milioane de fani care sa-i sustina business-ul.

Cu toate acestea, nici Manchester nu a fost ocolit de criza economica, acumuland datorii de peste 800 de milioane de euro, astfel ca patronul american al clubului incearca sa stranga o parte din bani din vanzarea de titluri cu scadenta in 2017, in valoare de 560 de milioane de euro, punand gaj pe stadionul Old Trafford.

Revenind la clasament, per total acesta este dominat de echipe de fotbal american, cu nu mai putin de sase prezente in top si cu o valoare cumulata de aproape 5,6 miliarde de euro.

Desi fotbalul american nu s-a remarcat, de pilda, prin transferuri de record mondial, asa cum a fost cazul clubului Real Madrid, care a dat pe Cristiano Ronaldo 94 de milioane de euro, este interesant de observat ca echipele din Statele Unite sunt o putere financiara deloc neglijabila.

Echipele spaniole Real Madrid si FC Barcelona au reusit sa ia aproape tot caimacul la capitolul salarii oferite jucatorilor. Insa la capitolul valoare, lucrurile se schimba putin.

Ronaldo, Ibrahimovic, Messi, Kaka, Henry si Xavi sunt cei sase fotbalisti care fac gaura serioasa in bugetul cluburilor la care evolueaza. Castigurile lor de peste 600.000 de euro pe luna atrag dupa sine si taxe duble fata de restul angajatilor, asta pe langa sumele de transfer fabuloase. Asadar, nu e de mirare ca FC Barcelona nu a reusit sa prinda un loc in top 10, iar Real Madrid s-a clasat abia pe locul al saselea in topul celor mai valoroase cluburi din lume.

Top 10 cele mai valoroase cluburi din lume!
1. Manchester United (Anglia, fotbal) 1,29 miliarde euro
2. Dallas Cowboys (SUA, fotbal american) 1,14 miliarde euro
3. Washington Redskins (SUA, fotbal american) 1,07 miliarde euro
4. New York Yankees (SUA, baseball) 1,04 miliarde euro
5. New England Patriots (SUA, fotbal american) 943 milioane euro
6. Real Madrid (Spania, fotbal) 938 milioane euro
7. Arsenal (Anglia, fotbal) 831 milioane euro
8. New York Giants (SUA, fotbal american) 820 milioane euro
9. New York Jets (SUA, fotbal american) 811 milioane euro
10. Houston Texans (SUA, fotbal american) 797 milioane euro