Scaderea abrupta a sumelor de transfer este pusa pe seama crizei financiare care se simte si in fotbal.
“ Diminuarea bugetelor cluburilor si accesul tot mai dificil la creditele bancare au dus la o scadere a pietei transferurilor de jucatori” a declarat pentru Reuters Dan Jones, partener la divizia de sport a Deloitte.

Cu toate acestea, totalul sumelor de transfer din Anglia este mai mare decat cele din fotbalul german, francez sau spaniol. Doar italienii se situeaza la un nivel comparabil din punct de vedere al sumei totalizate din transferurile de jucatori in Serie A.

Consultantii Deloitte spun ca cluburile din Premiere League isi pot mentine pozitia de top in ceea ce priveste veniturile, pentru ca pe de o parte au un numar stabil si foarte mare de fani, iar pe de alta parte, au reusit sa semneze contracte foarte avantajoase de televizare.

Aproximativ 70% dintre transferurile din Premiere League, facute in ianuarie, au fost imprumuturi. Manchester City l-a imprumutat, pentru 6 luni, pe atacantul Robinho de la Santos.
West Ham United l-a imprumutat pe atacantul egiptean Mido si pe brazilianul Ilan. Clubul a semnat un contract permanent si pentru atacantul sud-african Benni McCarthy.

In Italia, AC Milan l-a imprumutat pe Mancini de la Inter Milan. Inter Milan l-a achizitionat pe mijlocasul kenian McDonald Mariga de la Parma si in acelasi timp l-a vandut pe Patrick Vieira la Manchester City.

Atata timp cat cluburile nu dezvalui sumele de transfer ale jucatorilor fiecare companie de consultanta financiara face propriile estimari. Astfel, KPMG spune ca suma total pe care cluburile de fotbal din Premiere League le-au cheltuit in ianuarie pe achizitiile de jucatorui se ridica la 41,5 milioane de lire sterline, comparative cu 190,5 milioane cat au fost cheltuiete in ianuarie 2009.
Aproximativ o treime din suma se presupune a fi banii platiti de Manchester United pentru a-l adduce pe Chris Smalling de la Fulham.

“ Motivul pentru care totalul sumelor de transfer a ajuns la un nivel foarte scazut in ianuarie se datoreaza faptului ca bancile au redus sumele disponibile din descoperirile de cont ala cluburilor de fotbal”, spune Paul Miller, specialist financiar in fotbal.


In contextual economic actual, aproximativ 20% dintre cluburile de fotbal galonate din Europa se confrunta cu mari pierderi financiare, potrivit secretarului general UEFA,  Gianni Infantino.