Eurobank sustine ca are suficient capital, chiar daca a picat testele BCE, si nu ia in considerare vanzarea Bancpost
Presedintele executiv al Bancpost George Georgakopoulos afirma ca banca-mama EFG Eurobank detine capital suficient dupa majorarea din acest an, in ciuda testelor de stres realizate de BCE pe cifrele de la 31 decembrie 2013, acoperind si scenariul advers daca se ia in calcul planul de restructurare, scrie Mediafax.
Georgakopoulos a aratat ca dupa majorarea capitalului cu 2,9 miliarde euro, pe scenariul static de baza, EFG are un supliment de capital 582 de milioane euro, fata de cerinta minima de 8%, in timp ce pe scenariul advers derulat de BCE rezulta un deficit de capital de 1,76 miliarde euro.
Cu toate acestea, EFG a convenit cu Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana ca, in urma aplicarii planului de restructurare al bancii, necesarul de capital va scadea drastic si ar rezulta un surplus de 2,4 mililarde euro in scenariu macreoeconomic de baza si un deficit de numai 18 milioane euro in scenariul macroeconomic advers.
"Asa cum a anuntat si Banca Centrala a Greciei, intr-un comunicat pe pagina de web a institutiei, Eurobank nu are, in fapt, nevoie de capital suplimentar, chiar daca testele pe datele de la finele anului trecut arata altceva, pentru ca intre timp a avut loc o majorare de capital de 2,9 miliarde euro", a explicat George Georgakopoulos.
Potrivit testului de stres derulat de BCE pe datele financiare de la 31 decembrie 2013, EFG Eurobank se afla printre cele 25 de institutii de credit din Europa care nu s-au incadrat in cerintele minime de capital. Astfel, in scenariul macroeconomic de baza in termeni statici, EFG Eurobank avea o rata de adecvare a capitalului de rang 1 de 2%, ceea ce ar fi cerut o majorare de capital de 2,28 miliarde euro.
In urma majorarii de capital de 2,9 miliarde euro realizata in acest an, rezulta un "excedent" de 582 de milioane euro.
In scenariul advers derulat de BCE a rezultat un deficit de capital de 1,76 miliarde euro, incluzand si majorarea de capital de 2,9 miliarede euro, dar pe evaloarea dinamica, unde sunt luate in considerare efectele programului de restructurare, EFG ar avea un excedent de 2,4 miliarde euro in scenariul de baza si un usor deficit, de 18 milioane euro in scenariul advers.
George Georgakopoulos sustine ca planul de restructurare nu prevede vanzare de active, precizand ca nu se pregateste vanzarea sucursalei din Romania. Cu toate acestea, Georgakopoulos nu a putut exclude ipoteza vanzarii Bancpost in urmatorii ani.
Bancpost a incheiat primele noua luni cu un bilant de 2,6 miliarde euro, din care 1,6 miliarde euro reprezinta creditele pentru firme si populatie. Banca nu mai detine, practic, linii de finantare de la banca-mama, raportul credite/depotie fiind de 75%.
Pe acelasi subiect: