"Diferenţa între ce rezultă în urma acestui nou indice de referinţă, calculat pe baza tranzacţiilor interbancare, este sub ceea ce este astăzi ROBOR. Avem astăzi cred că 2,60, ROBOR la cotaţii este undeva la peste 3,2, deci este clar o scădere. Este o aplicare a acestei noi formule pentru noile credite, poate fi o aplicare pentru creditele în derulare şi atunci, pe baza acelei cereri de refinanţare, cerută de procedura bancară, pentru că nu poţi interveni - cel puţin aşa avem transmis în mod oficial de la structurile care avizează astfel de proiecte - deci pe baza unei cereri de refinanţare banca respectivă suntem convinşi că va dori să refinanţeze în baza noii formule de calcul. În caz contrar, alte bănci vor fi interesate şi atunci cota de piaţă a acelei bănci care ar refuza refinanţarea va scădea. Va fi o competiţie între bănci pentru că ăsta a fost scopul ordonanţei - să stimulăm băncile să finanţeze economia reală, în caz contrar taxa aceea li se va aplica", a precizat Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

Precizarea sa a venit în contextul în care a fost întrebat despre faptul că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a lansat o serie de observaţii pe marginea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea OUG 114, între altele şi pe tema dobânzilor medii care sunt calculate în funcţie de tranzacţiile zilnice.

Guvernatorul BNR declarase anterior că, dacă vrem să reducem dobânzile la credite în România, trebuie acţionat asupra inflaţiei, pentru că dobânzile sunt determinate de piaţă.

"După noi, şi am spus-o în repetate rânduri, dobânzile nu sunt scoase din pălărie, ca să-l citez pe domnul academician Dăianu. Acestea sunt determinate de piaţă, pe bază de indicatori cantitativi. Dacă vrem să reducem dobânzile la credite, în România, trebuie să mergem la inflaţie. Şi acest lucru l-am spus în clar la Parlamentul României. Acolo trebuie acţionat, asupra inflaţiei, altfel sunt intenţii bine intenţionate, dar una este intenţia, dorinţa şi alta este posibilitatea. Mărimile economice sunt determinări obiective, nu sunt stabilite subiectiv. Banca Naţională poate cel mult să ghidoneze în anumite măsuri, dobânzile, şi acesta este instrumentul nostru principal de politică economică, dar şi noi dacă ne ducem prea departe de mărimile economice, de exemplu de inflaţie, greşim şi suntem invalidaţi pe piaţă", a spus Isărescu.

Guvernul a modificat, săptămâna trecută, Ordonanţa de Urgenţă 114, criticată dur de mediul de afaceri. Taxa aplicată băncilor, numită ″taxa lacomiei″, va scădea în funcţie de ″hărnicia″ acestor instituţii în a da credite multe şi ieftine.

Iar dobânzile la împrumuturile în lei vor varia în funcţie de un nou indice, nu de actualul ROBOR, care rămâne valabil pentru contractele în derulare. Asta ar duce, spun guvernanţii, la scăderea ratelor, dar specialiştii, inclusiv cei din Banca Naţională, îi contrazic şi spun că pe datele actuale ratele ar fi chiar mai mari.

Ministrul Finanţelor a promis rate mai mici prin schimbarea modului de calcul al dobânzilor la creditele în lei. Economiștii spun, dimpotrivă, că ratele vor crește.

Eugen Teodorovici, pe 22 martie 2019: ”Ăsta e şi scopul pe care l-am anunţat încă de când am dat această ordonanţă 114 - de a duce costul finanţărilor românilor mai jos.″

Problema este ca nouă formula de calcul, aplicată în condiţiile actuale, ar duce la rate mai mari, semnalează specialiştii bancari. ″Noul ROBOR″ e mai mare decât vechiul.

Adrian Vasilescu, consilier BNR: ”ROBOR-ul efectiv pe tranzacţii, cum vor să facă, roborul pe tranzacţii s-a dublat. De fapt, este 3,37%. ROBOR şi niciun indicator din piaţă nu se poate stabili în cancelarii, el se stabileşte în piață.″

Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari: ”Prin această schimbare normativă, ordonanţa prin care se forţează dobânzile şi mai jos, şi mai jos, încurajarea creditării la risc mare, cu dobândă mică, va exploda. O să crească în maxim 2 ani datoriile neplătite la banci.″