Proiectul este derulat la Universitatea California San Diego si se bazeaza pe o tehnologie dezvoltata de compania americana reVision, consultant si dezvoltator de proiecte IT pentru autoritatile federale si locale din SUA.

Asa-numitul "smell phone" a pornit de la ideea dezvoltarii unui senzor care sa poata detecta diverse mirosuri si sa poata face diferenta intre acestea, potrivit unui reportaj Reuters.

Astfel, potrivit unui profesor care participa la proiect, telefonul cu miros se bazeaza pe un senzor cu numeroase orificii si substante chimice care isi schimba culoarea in functie de gazele care patrund.

O lentila detecteaza culorile, apoi un software proceseaza semnalele si transmite alerte prin sms daca a detectat o substanta calificaaă drept amenintare.

In experimentele preliminare, telefonul a detectat mai multe gaze periculoase, inclusiv gazul sarin, utilizat in 1995 intr-un atentat la metroul din Tokyo, care a ucis 12 persoane si a spitalizat alte 5.000.

Reprezentantii reVision arata ca principalul scop al investitiei este sa alerteze autoritatile si populatia imediat ce un telefon ar detecta astfel de gaze.

Compania sustine ca implementarea tehnologiei in industria telefoanelor mobile ar costa producatorii numai cativa centi pe unitate.