La nici o luna de la atentatele din 11 septembrie, presedintele Bush infiinta Deparatmentul pentru Securitate Interna. Si se angaja sa nu precupeteasca niciun efort pentru oprirea unui alt atac terorist.

Au trecut 9 ani de atunci, din fericire fara un eveniment major. Insa administratia americana a cheltuit sute de miliarde de dolari pentru crearea unui advarat paienjenis de servicii de informatii. Tot mai speciale, dar care se calca in picioare si se remarca prin lipsa de eficienta, dupa cum au constatat ziaristii de la Washington Post.

In prezent exista 3.200 de organizatii guvernamentale si firme private care lucreaza pentru Securitatea Interna, combaterea terorismului si adunarea de informatii. 854.000 de persoane au o acreditare "top-secret". Iar analistii publica anual 50.000 de rapoarte de informatii.

Doar ca acest efort colosal e atat de greoi si atat de sectret, incat nimeni nu stie cati bani sunt cheltuiti sau cate agentii se ocupa cu aceleasi lucruri.

"Nu ma simt prea linistita cand guvernul recunoaste ca nu are controlul asupra acestui complex de servicii", marturiseste Dana Priest, reporter la Washington Post.

De exemplu: 51 de organizatii si comandamente militare incearca sa afle cum sunt finantate organizatiile teroriste, insa nu isi impartasesc informatiile obtinute. Iar sediile folosite ar ocupa 3 noi cladiri cat Pentagonul!