"CE a transmis ambasadorului Mihnea Motoc, seful Reprezentantei Romaniei pe langa Uniunea Europeana, o nota in care se arata ca, daca legea privind scaderea salariilor angajatilor BNR nu va fi modificata, atunci ar putea declansa procedura de infringement, intrucat incalca prevederea Tratatului UE privind independenta financiara a bancilor centrale si articolul care interzice utilizarea resurselor BNR pentru finantarea statului", au declarat pentru surse oficiale, citate de Mediafax.

De asemenea, executivul UE a aratat ca scaderea salariilor angajatilor bancii centrale cu 25% nu este in conformitate cu memorandumul de intelegere pe care autoritatile romane si l-au asumat recent in cadrul programului de asistenta financiara semnat cu mai multe institutii internationale.

"Comisia a subliniat ca este pentru a doua oara cand este posibil ca prevederile Tratatului sa fie incalcate, dupa ordonanta de urgenta a Guvernului privind combaterea evaziunii fiscale", au aratat sursele.

Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, adoptata la finele lunii trecute, prevede scaderea salariilor in sectorul public cu 25%, procentaj aplicat si in cazul angajatilor BNR. Sumele obtinute din reducerea salariilor vor fi virate integral la bugetul de stat.

Decizia Guvernului de a reduce salariile angajatilor BNR a fost criticata, la inceputul lunii iulie, si de Banca Centrala Europeana, care a aratat ca este o finantare directa a deficitului bugetar de catre banca centrala si a recomandat modificarea legii.