Propunerea legislativa, care are doar cateva articole, prevede la articolul 1, alineatul 2, ca majorarea veniturilor la bugetul de stat se face prin reducerea corespunzatoare a rezervelor valutare a Romaniei.

De asemenea, in proiect se spune ca Guvernul si BNR vor duce la indeplinire prevederile legii, iar impiedicarea aplicarii actului normativ constituie infractiune.

"In primul rand, BNR observa ca in proiectul de lege nu se face precizarea daca participarea BNR la majorarea veniturilor bugetare ar urma sa se produca prin creditare sau prin finantarea de catre BNR a bugetulu de stat. Cert este ca ambele ipoteze incalca grav legea statutului BNR. In aceasta lege se stipuleaza limpede ca se interzice Bancii Nationale orice tip de creditare a statului", a declarat consilierul guverantorului BNR, Adrian Vasilescu (foto), citat de Mediafax.

Totoadata, articolul 123 din Tratatul privind functionarea UE arata ca in legislatia nationala a unui stat membru nu pot exista prevederi prin care sa se stabileasca in sarcina unei banci centrale finantarea unei autoritati publice.

"Dincolo de argumentele juridice, exista si argumente de ordin economic, care constituie un stavilar in fata unui astfel de proiect de lege. Este vorba ca aceasta rezerva, folosita de regula pentru onorarea platilor obligatiilor externe ale statului, pentru asiguraera credibilitatii tarii si a accesului la imprumuturi externe si pentru absorbtia socurilor financiare in perioade de criza, constituie, totodata, si o avutie stransa pentru generatiile viitoare", a mai spus oficialul BNR.