"Chiar si cand nu este criza, un fond mare, care poate interveni masiv, poate ajuta la prevenirea aparitiei problemelor. Chiar daca rolul de finantator nu mai este asa de important, nu inseamna ca nu mai trebuie sa avem o capacitate uriasa de foc. Un fond de 1.000 de miliarde de dolari este o estimare corecta", a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, potrivit Mediafax.

Coreea de Sud, stat care din acest an preia presedentia G20, ajuta la alcatuirea planului FMI. Autoritatile de la Seoul spera sa convinga tarile G20 sa sprijine majorarea resurselor institutiei financiare internationale la un summit organizat in noiembrie in Coreea de Sud.

Fondul vrea ca acordurile de finantare sa fie incheiate in avans si ajustate pentru fiecare stat in parte, pentru a calma nervozitatea invesitorilor legata de oricare tara care se confrunta cu o criza iminenta de lichiditate.

La intalnirea de la Londra, din acest an, a liderilor G20, resursele FMI au fost triplate de la 250 de miliarde de dolari. Un oficial al SUA a declarat ca Washingtonul sprijina ideea imbunatatirii mijloacelor de preventie a crizelor, dar are nevoie de mai multe datalii referitoare la planul FMI-Coreea de Sud.