Bancnota euro care va disparea in curand din cauza infractiunilor. Metoda prin care oricine poate recunoaste banii falsi
Doar in semestrul I din 2016 au fost retrase din circulatie 331.000 de bancnote euro contrafacute, anunta Banca Centrala Europeana.
Insa numarul acestora este cu 25% mai mic decat cel din 2015, in calcul fiind luata aceeasi perioada. Atunci au fost retrase aproximativ 445.000 de bancnote euro. Aproximativ 80% dintre cele retrase sunt de 20 si 50 de euro.
Cei mai multi bani contrafacuti au fost identificati in tari din zona euro (97,6%). 1,7% au provenit din state membre UE din afara zonei euro si mai putin de 0,7% din alte parti ale lumii.
Inca de la inceputul introducerii bancnotelor euro, Eurosistemul (BCE si celelalte 19 banci centrale nationale din zona euro) a recomandat publicului sa dea dovada de vigilenta in privinta banilor. Pentru a vedea daca hartia este sau nu autentica, se recomanda utilizarea metodei “atinge, priveste, inclina”.
In plus, oamenii pot depista banii contrafacuti prin utilizarea unor aparate de sortare si de procesare a bancnotelor, prin care se pot depista cele contrafacute, pentru ca ulterior acestea sa fie scoase din circulatie.
Pentru reducerea fenomenului, la data de 4 aprilie 2017 va fi introdusa o noua bancnota de 50 de euro. Aceasta va avea elemene de siguranta inovatoare. Aceasta decizie vine in continuarea seriei de inlocuiri (denumita seria “Europa”), dupa modificarea celei de 5 euro, care a intrat in circulatie in 2013, urmata in septembrie 2015 de cea de 10 euro, iar in luna noiembrie de cea de 20 de euro.
Bancnotele de 100 si 200 de euro vor fi schimbate si ele in viitor, in timp ce cea de 500 de euro nu o sa mai fie tiparita, potrivit deciziei luate de BCE.
Fabricantii de echipamente de verificare a banilor vor avea sprijin din partea Eurosistemului, pentru a se putea adapta in permanenta la noile modificari.