Statul se întoarce la hârtie. Guvernul a eliminat obligativitatea de transmitere exclusiv online a declarației unice
Declatarie, ANAF, contract
Regula care prevede că declarația unică trebuie completată și depusă doar prin mijloace electronice de transmitere la distanță a fost abrogată de Guvern, schimbarea devenind aplicabilă de joi seara, scrie Profit.ro.
Ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, declara, în urmă cu două săptămâni, că autorităţile iau în calcul reintroducerea posibilităţii depunerii declaraţiei unice pe format hârtie, pentru o perioadă de timp, cel puţin până la finalul acestui an.
Normele legale în vigoare prevăd că declaraţia unică se depune online, până la data de 31 iulie 2019.
Tedorovici a spus însă că sistemul informatic al ANAF reprezintă, încă, principalul impediment în dialogul între stat şi contribuabil, pe de-o parte, iar, de pe altă parte, sunt contribuabili care au acces dificil la un astfel de mijloc modern de comunicare cum este Spaţiul Privat Virtual.
"Au fost solicitări justificate, nu multe, pentru depunerea declaraţiei pe format hârtie, pentru a avea o astfel de alternativă cel puţin pentru o perioadă, până când întregul sistem (informatic, n.r.) va fi modernizat. Sunt deja 700.000 persoane contribuabili care au deja acest SPV (Spaţiu privat virtual). La începutul lui 2018, în prima parte a anului, erau undeva la 5%. A crescut foarte mult acest număr. Pe de-o parte este vorba despre sistemul informatic. Pe de altă parte, este şi vorba de accesul anumitor contribuabili la un astfel de mijloc modern de comunicare. Pentru care situaţie, luăm în calcul inclusiv acceptarea depunerii Declaraţiei Unice pe format hârtie pentru o perioadă de timp, până când lucrurile se reglează definitiv, cel puţin până la finalul anului", a declarat ministrul Finanţelor.
Începând cu data de 1 ianuarie 2018 s-a trecut de la sistemul de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de către organul fiscal competent prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează de către contribuabil - persoană fizică prin declaraţia unică), iar contribuţia se datorează numai de către persoanele fizice care realizează venituri de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară.
Persoanele care realizează venituri sub acest nivel, precum şi persoanele care nu realizează venituri, pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru dobândirea calităţii de asigurat.
Pe acelasi subiect: