Pe de alta parte, compania americana Las Vegas Sands are un alt proiect, de 20 de miliarde de dolari, Eurovegas, de constructie a unui complex de cazinouri in Spania, pentru care concurau Barcelona si Madrid, dar autoritatile catalane au anuntat in aceasta saptamana ca nu se asteapta sa devina gazda acestuia.

Planul pentru complexul de 6 miliarde de dolari, Barcelona World, include hoteluri de lux si parcuri tematice si va reflecta cultura Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei, Statelor Unite si Europei.

Proiectul va fi finantat in mare parte prin investitii private si va crea 20.000 de locuri de munca la deschiderea prevazuta in 2016, potrivit oficialilor catalani.

Turismul este unul dintre putinele sectoare economice din Spania care se dezvolta. Aproape 8 milioane de turisti au vizitat Spania in iulie, numar record pentru aceasta luna si cu 4% peste cel din aceeasi perioada a anului 2011.

Locurile de munca din turism reprezinta 11% din totalul fortei de munca din Spania, tara unde somajul este de circa 25%. Orase mari precum Madrid si Barcelona incep sa depinda tot mai mult de turism, care asigura 10% din PIB-ul tarii.

Catalonia, regiune puternic indatorata, a cerut la sfarsitul lunii august un ajutor de 5 miliarde de euro din partea guvernului de la Madrid, pentru a a-si putea respecta obligatiile financiare.

In total, patru regiuni autonome spaniole au cerut sprijinul guvernului central, respectiv Catalonia, Valencia, Andaluzia si Murcia.