Bancile spaniole nu au nevoie de "sume excesive" pentru recapitalizare, iar "intrebarea este de unde vor veni acei bani", a afirmat Montoro la Madrid, intr-un interviu pentru postul de radio Onda Cero. 

"De aceea este atat de important ca institutiile europene sa se deschida si sa ne ajute sa obtinem, sa faciliteze distribuirea acestor bani, pentru ca nu vorbim despre sume astronomice", a afirmat el. 

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a cerut in mai multe randuri ca Mecanismul European de Stabilitate, fondul permanent de urgenta al zonei euro, care ar trebui sa intre in functiune de la jumatatea acestui an, sa poata recapitaliza direct bancile.  Totodata, Rajoy a exclus in repetate randuri necesitatea unui acord de "bailout" pentru statul spaniol sau pentru bancile din Spania. 

Presedintele Banco Santander, Emilio Botin, a declarat luni ca o suma de 40 de miliarde euro, din fonduri europene, ar fi suficienta pentru a rezolva problemele sectorului bancar spaniol. 

Germania se opune acestei idei si nu vrea sa permita fondului de urgenta sa finanteze direct bancile. In prezent, finantarea bancilor din Mecanism este posibila numai prin intermediul guvernelor.  Montoro a reiterat pozitia guvernului ca statul nu va avea nevoie de un program de finantare externa, dupa modelul celor convenite in cazul Greciei, Portugaliei si Irlandei.