Cei 10 inculpaii parasesc arestul luni seara, dupa ce actele de la instanta de executare vor fi transmise locului de detinere, respectiv arestul Directiei Cercetari Penale.

CAB a decis inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea de a nu parasi tara pe perioada cercetarilor. Curtea de Apel Bucuresti a judecat, luni, recursurile formulate de Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si ceilalti opt arestati preventiv in dosarul in care sunt cercetati pentru delapidarea Petromservice, prejudiciul produs prin falimentarea controlata a companiei fiind de peste 83 de milioane de euro, scrie Mediafax.

Tribunalul Bucuresti a dispus, in 8 noiembrie, arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca (prim-vicepresedintele CNSLR-Fratia si membru al Comitetului Economic si Social European), Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Gheorghe Supeala (fost director general al Petromservice), Zizi Anagnastopol (fost director financiar al Petromservice), Octavian Turcan, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca si Daniela Lacramioara Brasoveanu, acuzati de delapidare, spalare de bani si, respectiv, complicitate la delapidare in cazul societatii Petromservice.

Hotararea instantei a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

In acest dosar este cercetat si Rino Graziano Raicovich, in cazul lui procurorii luand masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara.
Procurorii au stabilit, pe baza probelor administrate, ca persoanele acuzate in acest dosar au falimentat controlat Petromservice, producand prejudicierea societatii cu 83.163.165 de euro.

Anchetatorii au stabilit ca prejudiciul s-a produs prin cumpararea, cu banii Petromservice, a unor actiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, apartinand unor societati comerciale si transferarea frauduloasa si controlata a banilor obtinuti pentru a ascunde identitatea beneficiarului real. Astfel, potrivit procurorilor Parchetului instantei supreme, sume din patrimoniul Petromservice au fost transferate, prin operatiuni succesive derulate prin 22 de companii offshore controlate, in conturile personale sau ale unor societati inregistrate in strainatate si in Romania, in special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) si SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

Suma de 14,2 milioane de euro a ajuns in contul Realitatea Media prin trei operatiuni, in 2007, 2008 si 2009, cand de la Petromservice au fost virate sume de bani prin conturile mai multor companii offshore, noteaza procurorii.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile - aproximativ 46 de terenuri intravilane si extravilane, cinci apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurante, alte spatii comerciale, un bloc de opt etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare - pentru recuperarea prejudiciului.

Probele obtinute in urma comisiei rogatorii internationale solicitate in dosarul fraudarii Petromservice arata ca cele 22 de companii offshore prin intermediul carora s-au realizat achizitiile de actiuni si fraudarea patrimoniului companiei sunt controlate de Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan.

Dintre cele 22 de companii offshore, 13 il au ca beneficiar real pe omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, trei pe Sorin Ovidiu Vintu, cei doi fiind beneficiari reali si la o alta companie offshore. Alte doua companii, una infiintata in 2003 si alta in 2006, il au ca beneficiar real pe Liviu Luca.

In motivarea deciziei de arestare peventiva a celor zece, judecatorul de la Tribunalul Bucuresti arata ca sumele platite de compania Petromservice au fost transferate prin operatiuni succesive, prin conturile bancare ale mai multor companii offshore controlate de Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan, iar in cele din urma au ajuns fie in contul personal al lui Vintu (4.168.000 euro), fie al unor societati inregistrate in Cipru si in Romania pe care acesta le controla.