"Exista inca un risc poltic enorm in Europa. Dupa doi-trei ani de austeritate dura, exista riscul ca in unele regiuni populatia sa spuna: «Destul». Sunt trei probleme interconectate: niveluri ridicate ale indatorarii, lipsa competitivitatii si un sistem bancar foarte expus la datoria suverana. Niciuna din probleme nu a fost rezolvata", a afirmat economistul.

Criza datoriilor din zona euro a dominat stirile si pietele financiare in acest an, intrucat problemele economiilor mai mici din uniunea monetara, precum Irlanda sau Grecia, amenintau sa se extinda la tari mai mari din regiune.

BCE implmenteaza deja masuri neconventionale pentru sustinerea economiei, a adaugat Nixon. "Cand calculezi cat de mult le-au crescut activele in ultimii doi ani, trece de 1.000 de miliarde de euro. Astea sunt masurile care ne tin in viata", a spus el. Italia are de refinantat anul urmator imprumuturi de 300 de miliarde de euro, ceea ce inseamna ca ar putea ajunge in situatia sa plateasca dobanzi mai mari.

"Italia este cea care iese in evidenta puternic. Sunt doi ani de consolidare structurala dificila si de austeritate fiscala, dar si de contractie a PIB. Este dificil de spus o poveste compacta despre Europa. Germania, de exemplu, se descurca foarte bine. Va trebui sa treaca putin printr-un ciclu al stocurilor in prima jumatate a anului urmator, dar consideram ca va inregistra la un ritm accelerat dupa", considera Nixon.

Germania a evitat nivelul foarte ridicat al indatorarii raportate la PIB care genereaza probleme in in alte parti ale zonei euro si a avut o evolutie relativ buna in timpul crizei, sustinuta de exporturi.

Citeste si:

Aeroportul Baneasa are terminal pentru pasageri business GALERIE FOTO

Tara in care trei sferturi din populatie doneaza bani saracilor. Top 20 cele mai caritabile natiuni FOTO