Sindicalistii catre Basescu: Nu condamnati oamenii la "moarte prin infometare". VIDEO
Peste 600 de sindicalisti din administratie, sanatate, educatie, asistenta sociala si politie picheteaza, vineri, Palatul Cotroceni, pentru a cere presedintelui sa nu promulge legile austeritatii si sa refuze "condamnarea lucratorilor, a copiilor si pensionarilor la moarte prin infometare". Protestatarii au incercat sa forteze cordonul de ordine si sa indeparteze gardurile de protectie, insa jandarmii au reusit sa creeze un baraj si sa ii mentina pe acestia in zona amenajata pentru pichet.
Sindicalistii ii cer lui Traian Basescu sa returneze Parlamentului "Legea unei absurde austeritati" si sa solicite Guvernului sa renunte "la planul de exterminare a populatiei", scrie Mediafax.
Sindicalistii de la toate cele cinci confederatii sindicale ii transmit sefului statului ca a venit randul lui sa arate ca lucreaza pentru oameni, sa decida pentru dreptul la viata al lucratorilor si pensionarilor romani si sa refuze "confiscarea dreptului la demnitate al romanilor".
"In foarte scurta vreme va trebui sa adoptati o decizie importanta pentru soarta a milioane de cetateni romani. Multi dintre ei v-au votat si au crezut in promisiunile dumneavoastra. Mult mai repede decat au putut anticipa cetatenii acestei tari a venit momentul in care trebuie sa dovediti ca atunci cand ati spus ca va pasa de toti romanii - atat de cei care v-au votat cat si de cei care au decis sa nu va acorde votul -, nu ati lansat aceasta afirmatie pur si simplu doar din ratiuni electorale ori din dorinta de a castiga un nou mandat la Palatul Cotroceni si pentru a aduce la guvernare oamenii din partidul care v-a sustinut", se arata intr-o scrisoare adresata presedintelui Traian Basescu.
Sindicalistii ii reamintesc sefului statului ca a promis in campania electorala ca pensionarii si salariatii vor fi tratati cu demnitate, ca a spus ca romanii sunt "o natiune demna de respect pentru care merita sa lucrezi" si ca a vorbit despre "reformarea si modernizarea statului de care romanii vor ajunge sa fie mandri".
"Departe de a fi mandra, populatia priveste cu ingrijorare cum numai pe umerii ei se aseaza povara crizei. Va rugam sa tineti cont de faptul ca efectele unor decizii aberante de reducere uniforma a veniturilor nu vor fi resimtite doar de bugetari si pensionari, ci de fiecare familie din Romania. Si asta, in timp ce profitorii tranzitiei si ai crizei au gasit un aliat in Guvernul care construieste un zid de protectie in jurul lor. Protejatii nu suporta consecintele crizei economice. Dimpotriva, sunt ajutati sa castige si mai mult! Masuri populiste de genul «Fondului Solidaritatea» nu au nicio valoare in conditiile in care trebuie intervenit energic si competent pentru reducerea efectelor crizei economice altfel decat prin impovararea populatiei", se mai arata in scrisoarea sindicalistilor catre seful statului.
In finalul documentului, sindicalistii ii cer presedintelui sa isi asculte constiinta, sa refuze promulgarea si sa decida retrimiterea in Parlamentul a legii prin care salariile din sectorul bugetar se vor diminua individual 25 la suta, masura la care se adauga si diminuarea pensiilor individuale cu un procent de 15 la suta, precum si suprimarea unor ajutoare sociale.
"Va solicitam sa nu permiteti sa fie afectate salariile si pensiile. Apelul nostru catre dumneavoastra este unul de suflet. Amintiti-va, cetatenii Romaniei au dreptul sa traiasca in demnitate! Drepturile noastre nu trebuie confiscate sub pretext de criza, o criza pe care guvernantii vor sa o arunce exclusiv asupra populatiei. Legea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea reprezinta de fapt intoarcerea la epoca robiei. Vreti ca romanii sa fie condamnati la foame si saracie crunta? Va solicitam sa nu ii condamnati pe cei care au muncit o viata la umilinta de a cersi un colt de paine pentru a reusi sa supravietuiasca intr-un mod rusinos. Va solicitam sa refuzati condamnarea lucratorilor, a copiilor si pensionarilor la moarte prin infometare", ii mai scriu sindicalistii presedintelui.
Premierul Emil Boc a venit, in 7 iunie, in fata Parlamentului, pentru angajarea raspunderii Guvernului pentru doua proiecte de lege care prevad, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la suta si a pensiilor cu 15 la suta. PSD a depus in aceeasi zi motiunea de cenzura cu titlul "Opriti genocidul social!", care a fost respinsa, in 15 iunie, in Parlament.
Legile austeritati au fost contestate la Curtea Constitutionala de catre PSD, PNL si Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta constitutionala urmand sa dea, vineri, o decizie in cazul acestor sesizari.