Denumirea bancii-punte care ar putea fi infiintata prin decizia BNR pentru preluarea unei banci private intrate in dificultate va fi formata din numele bancii al carei bilant este transferat urmat de initialele "BP", potrivit proiectului de act normativ.

Noua institutie se va constitui ca societate pe actiuni avand ca actionar unic Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare si poate avea un capital social pornind de la echivalentul in lei a numai un milion de euro. De asemenea, sediul social va fi la aceeasi adresa cu cea a institutiei de credit care practic dispare de pe piata, pierzandu-si licenta dupa transferul bilantului. Conducatorii bancii-punte vor fi stabiliti de catre BNR.

Reglementarea institutiei bancii-punte face parte dintr-un pachet de masuri de stabilizare la care BNR va putea recurge pentru a apara stabilitatea sistemului financiar. Printre acestea se numara transferul total sau partial de credite si depozite de la o banca afectata de dificultati catre una sau mai multe banci solide, precum si implicarea Fondului de Garantare a Depozitelor ca administrator delegat sau chiar ca actionar al unei banci la care BNR a decis suspendarea dreptului de vot al actionarului care detine controlul considerand ca acesta pericliteaza stabilitatea institutiei.

Banca-punte va avea un consiliu de supraveghere format din cel putin trei membri avizati de BNR, responsabi­litatile fiind asigurate generic de catre Fondul de Garantare. Tot in sarcina Fondului cade asigurarea fondurilor proprii si a finantarii institutiei nou-infiintate.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.