Scrisoarea FMI: Listare cu intarziere a Romgaz si Hidroelectrica; CE Hunedoara, posibil in insolventa
Guvernul va lista 15% din actiunile Romgaz pana la sfarsitul lunii octombrie, cu o intarziere de sapte luni fata de termenul asumat initial, si inca 10% din actiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolventa. CE Hunedoara va intra in insolventa daca nu va putea fi vanduta.
Pana la jumatatea lunii martie, Guvernul va emite un act normativ pentru pregatirea procedurii de listare a titlurilor Hidroelectrica, releva scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International si obtinuta de Mediafax.
Actiunile Romgaz vor fi listate dupa ce un consultant va evalua rezervele de gaze ale companiei. Evaluarea va fi incheiata pana la sfarsitul lunii iunie. La Romgaz si Hidroelectrica vor fi instalati si manageri privati pana la sfarsitul lunii martie.
Complexul energetic Oltenia va fi vandut unui investitor strategic dupa ce, intr-o prima faza, un pachet de 15% din actiuni va fi listat pe Bursa, pana la sfarsitul lunii octombrie. Pentru aceasta procedura, Guvernul va angaja pana la jumatatea lunii aprilie un consultant pentru listarea pachetului de 15% si vanzarea, la scurt timp dupa aceasta operatiune, a unui alt pachet de 50% din titluri catre investitorul strategic. Si la CE Oltenia va fi numit un manager privat pana la finele lunii martie.
Decizia de privatizare a complexului energetic Hunedoara va fi adoptata pana la finele lunii februarie, iar in martie va fi angajat un consultant care sa asigure vanzarea companiei imediat dupa preluarea activelor viabile de la CN Huilei. Daca nu va exista insa niciun investitor interesat, CE Hunedoara va intra in insolventa, releva scrisoarea FMI.
Pana la sfarsitul lunii martie va fi angajat un consultant si pentru listarea a 10% din actiunile Nuclearelectrica. Prospectul de vanzare va fi publicat la jumatatea lunii mai, iar oferta va fi incheiata la sfarsitul lunii respective.
Participatia majoritara detinuta de stat la filiale Electrica va fi cedata pana la sfarsitul lunii noiembrie. Pentru aceasta operatiune, Guvernul va angaja un consultant pana la finele lunii aprilie.
In scrisoarea FMI se face referire si la "lichidarea" Termoelectrica si CN Huilei, in perioada imediat urmatoare, companii ale caror active viabile sunt transferate, conform intelegerilor anterioare cu Fondul, catre alte societati. Manageri privati vor fi adusi si la CFR Marfa si CFR Calatori (pana la sfarsitul lunii februarie), la CFR Telecom, CFR Electrificare si Metrotex (pana la sfarsitul lunii martie). Pentru fuziunea dintre RADET si Elcen va fi angajat un consultant care sa evalueze in ce masura aceasta operatiune va conduce la o mai buna performanta operationala.