"Indicele castigului salarial real pentru luna februarie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,8%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 121%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2014", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. 

Avansul salariului mediu net fata de ianuarie s-a datorat acordarii de prime ocazionale, inclusiv pentru performante, sume din alte fonduri ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari, in functie de contracte.  In fabricarea produselor din tutun, castigurile au crescut cu 32,7%, in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apa cu 10,5%-12,5%.

Cresteri mai reduse, intre 5%-10%, au fost inregistrate in in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale). 

Totodata, in activitatile de editare, de spectacole, culturale si recreative, cele profesionale, stiintifice si tehnice, de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), activitatile de posta si de curier si in fabricarea produselor textile salariile, salariile s-au apreciat in februarie cu 2%-3,5%. 

Scaderi ale castigurilor medii nete au fost raportate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (cu 10,6%), in activitatile de servicii anexe extractiei, depozitare si auxiliare pentru transport (cu 4,5%-7%), iar in fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicatii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi terestre si transporturi prin conducte, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii) reducerile au fost cuprinse intre 2,5% si 4%. 

Salariile nete din fabricarea substantelor si a produselor chimice, captarea, tratarea si distributia apei, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere s-au diminuat cu 2-2,5%. 

"In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: invatamant (-1,2%) si sanatate si asistenta sociala (-0,5%). In administratia publica castigului salarial mediu net a fost cu un leu mai mic decat in ianuarie 2014", se mai spune in comunicat. 

Fata de februarie 2013, castigul net s-a apreciat cu 4,7%, iar indicele castigului salarial real a fost de 103,6%.