Reconfirmarea rating-ului Romaniei se datoreaza asteptarilor pozitive privind cresterea economica in perioada 2015-2018, pentru care S&P estimeaza o crestere in medie cu 2,5%, cu o contributie semnificativa din perspectiva cererii interne. 

"Agentia apreciaza ca stimularea fiscala pro-ciclica, vizibila mai ales pe fondul reducerii cotei de TVA pentru produsele alimentare si a cresterii salariului minim, va impulsiona cresterea consumului privat, sustinuta de scaderea pretului petrolului, de cresterea veniturilor si a gradului de ocupare a fortei de munca. In acest context, se apreciaza ca recentele masuri fiscale vor sprijini cresterea economica a Romaniei in urmatorii ani", potrivit MFP. 

Continuarea procesului de consolidare fiscal-bugetara si implementarea restructurarii companiilor de stat, care vor putea contribui la scaderea datoriei guvernamentale nete in perioada urmatoare, ar putea conduce la actiuni de imbunatatire a rating-ului acordat Romaniei de catre S&P. 

FMI a revizuit in crestere estimarile referitoare la avansul PIB pentru acest an si anul viitor, pana la 3,4%, respectiv 3,9%, potrivit World Economic Outlook. Pentru 2017 prognozeaza un avans al economiei de 3,3%. 

De asemenea, Comisia Europeana estimeaza o crestere a PIB-ului Romaniei cu 2,8% in acest an si cu 3,3% in 2016, iar Banca Mondiala anticipeaza un avans de 3% in 2015 si de 3,2% in 2016. 

Prognozele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare indica o crestere de aproximativ 3% in acest an si de 3,2% in 2014. 

Conform Comisiei Nationale de Prognoza, PIB va urca in acest an cu 3,4%, dupa un avans de 2,8% in 2014, iar INS a revizuit in crestere usoara datele referitoare la avansul economiei romanesti in prima jumatate a acestui an, cresterea PIB fiind de 3,8% atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier, potrivit Agerpres.