Randamentele obligatiunilor Spaniei raman in continuare peste 7%, nivel considerat a fi nesustenabil pentru a patra mare economie a zonei euro, care incearca sa evite soarta Irlandei, Greciei si Portugaliei.

Cele trei state au fost nevoite sa ceara pachete de ajutor financiar, conditionate de masuri dure de austeritate. 

"Consideram ca Spania va primi ajutor financiar (pentru intreaga economie, n.r.) in urmatoarele trimestre, alaturandu-se Greciei, Irlandei si Portugaliei in randul statelor car nu se pot finanta de pe piata", noteaza Rob Quinn, analist la S&P Capital IQ, intr-o nota de cercetare. 

Pietele europene vor inregistra scaderi de circa 5% pana la sfarsitul anului, cu o evolutie mai slaba in sudul Europei. 

In ultimele saptamani, criza datoriilor a primit mai putina atentie pe pietele financiare, ca urmare a scandalului manipularii indicelui LIBOR si a cresterii puternice a preturilor la alimente, insa aceasta situatie nu va dura, afirma Quinn. 

Spania va avea nevoie de 280 de miliarde de euro pentru a se finanta in urmatoarele 18 luni, insa rezervele zonei euro pentru sprijinirea statelor cu probleme se ridica la numai 260 de miliarde de euro, a calculat analistul S&P.

Predictiile celui mai destept om din Europa: Spania va intra in default. In ce e bine sa investesti acum

Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, fond aflat in vigoare, si Mecanismul European de Stabilitate, vor inregistra presiuni puternice daca Spania pierde accesul la pietele financiare, scrie Mediafax.

Guvernul spaniol a inrautatit prognoza economica pentru 2013

Executivul anticipeaza un declin al PIB de 0,5%, in loc de o crestere de 0,2% estimata in luna aprilie, a declarat vineri ministrul pentru buget, Cristobal Montoro, informeaza Bloomberg. 

Economia Spaniei a reintrat in recesiune anul trecut, iar somajul este in crestere dupa prabusirea sectorului imobiliar.  Va atinge in acest an 24,6%, potrivit noilor estimari guvernamentale.

In 2013, Guvernul se asteapta ca 24,3% din populatia activa sa nu aiba un loc de munca, usor peste prognoza precedenta, de 24,2%.

Cheltuielile guvernamentale vor atinge anul viitor 126,8 miliarde de euro, cu 9,2% peste nivelul din 2012, a spus Montoro.

Valencia nu mai are bani

Valencia, una dintre cele mai indatorate regiuni ale Spaniei, alaturi de Catalonia, va apela la ajutorul guvernului central pentru a-si putea plati datoriile, a anuntat, vineri, administratia regionala, citata de Bloomberg

Regiunile spaniole au scadente de circa 15 miliarde de euro in a doua jumatate a anului.

"Valencia, precum alte regiuni autonome, sufera consecintele unei lipse de lichiditati pe pietele financiare", se arata intr-un comunicat al autoritatii regionale. 

Valencia trebuie sa plateasca pana la sfarsitul anului datorii de 2,85 miliarde de euro si intentioneaza sa foloseasca un mecanism de 18 miliarde de euro creat de statul spaniol pentru astfel de situatii. 

Anuntul a venit in contextul aprobarii finale, de catre ministrii de finante din zona euro, a planului de sustinere a bancilor spaniole cu pana la 100 de miliarde de euro, decizie care creeaza conditiile pentru furnizarea unei prime transe de 30 de miliarde euro, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF). 

Bancile spaniole vor primi bani dupa ce vor inainta planuri de restructurare aprobate.