Desi americanilor le-ar putea fi greu sa-si inchipuie viata fara Visa si MasterCard, renuntarea de catre rusi la serviciile celor doua companii nu ar fi chiar atat de dificila.
 
Moscova a pregatit in ultimii ani un sistem de plati electronice pe care cetatenii sa-l poata folosi in tranzactiile cu autoritatile, precum plata taxelor si pensiilor. Extinderea acestui sistem pentru a include si tranzactiile pentru plata cumparaturilor nu ar fi dificila, a declarat Avivah Litan, analist la Gartner Research. "Daca toate bancile coopereaza, pot folosi echipamentele de citire a cardurilor existente deja in magazine. S-au gandit suficient, incat acum nu este decat o problema de apasare a unui buton", a spus el.
 
In Parlamentul rus a fost introdus deja un proiect de lege care ar interzice utilizarea sistemelor de plata controlate din afara tarii. "Faptul ca bancile noastre folosesc infrastructura pe care nu o pot controla reprezinta o amenintare reala pentru securitatea nationala", a declarat parlamentarul Vladislav Reznik, la introducerea proiectului saptamana trecuta.
 
Astfel de declaratii sunt neplacute pentru Visa, companie care a sponsorizat Olimpiada de Iarna de la Soci si a investit recent 40 de milioane de dolari pentru imbunatatirea infrastructurii de plata prin card in mai multe regiuni ale Rusiei. Eliminarea Visa si MasterCard ar crea, insa, doua probleme semnificative Rusiei, potrivit Bloomberg Businessweek.
 
Un card emis de Moscova nu va fi acceptat in afara tarii, astfel ca un rus care ar calatori in strainatate ar fi nevoit sa foloseasca numerar sau, cel mai probabil, sa incerce sa obtina un card de la o banca straina. De asemenea, atragerea vizitatorilor straini ar fi mult mai dificila in cazul in care in Rusia ar fi acceptate doar cardurile Kremlinului.

"Nimeni nu vrea ca situatia sa degenereze pana la blocarea tuturor cardurilor straine din Rusia. Politicienii, in mare parte, nu cunosc cum functioneaza sistemul", a declarat analistul David Robertson, autor al Nilson Report, referitor la industria cardurilor.
 
Pana in prezent, sanctiunile statelor occidentale par sa fi avut un impact limitat asupra operatiunilor din Rusia ale Visa si MasterCard. MasterCard a restrictionat tranzactiile pentru clientii Bank Rossia, Sobinbank, si SMP Bank, ca urmare a sanctiunilor decise de SUA, in timp ce Visa a suspendat serviciile si pentru o a patra institutie de credit, Investcapitalbank.
 
La sfarsitul saptamanii trecute, Visa si MasterCard au renuntat la blocarea cardurilor clientilor SMP. Potrivit datelor Euromonitor International, in Rusia sunt in circulatie circa 30 milioane de carduri de credit si 192 milioane de carduri de debit, la o populatie de 143 de milioane.