Atentie la cardurile nefolosite, care genereaza costuri fara sa stiti. Bancile incaseaza 5 mil. lei anual din cele 3 milioane de conturi neinchise
Aveti carduri nefolosite, in portofel ? Atunci v-ati putea numara printre cele trei milioane de romani pe care comisioanele ii indatoreaza, fara sa stie. Sumele pot ajunge la cateva sute de lei, in functie de banca si de perioada in care nu v-ati mai interesat de acel cont. Iar aceste datorii se raporteaza la Biroul de Credite si va pot impiedica sa luati un nou imprumut.
Numarul cardurilor nefolosite, dar active, creste cu 50 de mii in fiecare an. Pentru banci ele genereaza incasari de 5 milioane de lei pe an.
Potrivit Bancii Nationale, unul din cinci carduri zace nefolosit, adica s-a ajuns la 3 milioane de carduri care genereaza costuri surpriza. Cu un astfel de card in portofel, intr-o jumatate de an datoria acumulata te poate duce pe lista neagra de la Biroul de Credite.
Cei mai multi descopera datoria cand este prea tarziu, adica atunci cand au nevoie de un credit sau de o refinantare. Stergerea ei poate dura si o luna de zile.
Incepe cu o cerere la Biroul de Credite, continua cu plata sumei plus inchiderea contului care costa intre 50 si 75 de lei. Timp de asteptare cateva saptamani - pretioase, daca de ele depind un nou imprumut.
Bancile maresc si comisioanele pentru ca le-au scazut castigurile din credite. La un salariu lunar de 2.000 de lei, daca intr-un an vizitam bancomatul de doua ori pe luna, interogam soldul o data la 30 de zile si nu suntem adeptul tranzactiilor online sau al cumparaturilor cu cardul, comisioanele pe care le suportam ajung la peste 200 de lei. Adica 10% dintr-un salariu.
La cele mai multe banci, nici cand un card expira cosmarul acumularii datoriilor nu se incheie. Asta pentru ca banca reinnoieste automat plasticul si adauga 20 de lei la restanta, pentru emiterea lui. Ca sa nu aveti dureri de cap mai tarziu, cereti bancii sa inchida contul, daca nu il folositi.
Pe acelasi subiect: