Romanii vor sa dea in plata case in valoare totala de 1,13 mld. lei, aproape jumatate din credite neinregistrand intarizeri la plata. Doua din trei cereri, contestate
Clientii bancilor au depus, pana in data de 20 iulie 2016, 3.907 notificari de dare in plata, in suma totala de aproape 1,13 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Doua din trei cereri au fost contestate de banci.
"Va prezentam cateva date statistice privind procesul de notificare la Lega privind darea in plata. Va facem de la inceput precizarea ca legea nu ne-a dat posibilitatea si nici nu ne-a obligat sa culegem date statistice. Informatiile se bazeaza numai pe raportari ale bancilor transmise la solicitarea Bancii Nationale a Romaniei in vederea monitorizarii pozitiei prudentiale a institutiilor de credit si a evaluarii stabilitatii sistemului bancar. (...) La capitolul notificari de dare in plata, avem total notificari la 20 iulie, 3.907 notificari, din care contestate de catre banci 2.634, adica 67,4%", a explicat Isarescu, citat de Agerpres.
In plus, potrivit acestuia, 404 debitori au notificat mai mult de doua credite, de aceea numarul total de debitori este mai mic decat totalul notificarilor, respectiv 3.398 de debitori, dar majoritatea au depus notificare pentru un singur credit.
Guvernatorul BNR a mai precizat ca suma totala a creditelor notificate, respectiv 1,13 miliarde de lei, reprezinta 1% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice si 2% din creditele ipotecare.
Pe de alta parte, seful BNR a mentionat ca 56% dintre notificari vizeaza credite cu intarzieri de peste 90 de zile, iar 44% nu au fost si nu sunt credite cu probleme. Totodata, in majoritatea cazurilor, valoarea creditului ramasa de rambursat este mai mare decat valoare garantiei imobiliare.
"Cu alte cuvinte, exista o motivatie clara de dare in plata pentru ca valoarea casei era mai mica decat valoarea creditului si debitorul era stimulat sa efectueze aceasta operatiune. Avem in aceasta situatie 64% din numarul notificarilor si 75% din valoarea expunerilor notificate. In cazul a 504 notificari, valoarea garantiei este mai mare decat a creditului ramas de plata", a mai spus guvernatorul BNR.
In ceea ce priveste gradul de indatorare al debitorilor care au depus notificari de dare in plata, in majoritatea cazurilor acesta depaseste 65%. In plus, cele mai multe credite pentru care s-au depus notificari au valoare ridicata, de circa 300.000 de lei, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR.
Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credit a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 28 aprilie si a intrat in vigoare in data de 13 mai 2016.
Pe acelasi subiect: