Razboiul impozitului pe dobanzile la depozite
Ministerul Finantelor are o interpretare diferita fata de bancheri despre cum ar trebui calculat impozitul pe dobanzi in functie de data scadentei. Cei care au depozite bancare in derulare si au ales sa incaseze dobanda la scadenta vor avea surpriza sa constate ca bancile le retin impozitul de 16% pentru intreaga suma castigata si nu doar pentru cea aferenta perioadei scurse dupa 1 iulie, pentru ca Ministerul Finantelor asa le cere, scrie Ziarul Financiar.
Depozitele pentru perioade mai lungi, cum sunt cele pe un an, pot fi constituite fie cu plata lunara a dobanzii, fie cu plata intr-o singura transa, la scadenta.
Daca deponentul a ales sa incaseze lunar dobanda, el va plati impozit doar pentru castigurile incasate in cont dupa 1 iulie. In schimb, daca a ales sa incaseze intreaga dobanda la maturarea depozitului, iar aceasta este dupa 1 iulie, va plati impozit la intreaga suma.
"Prin sintagma ‘dobanda realizata’ se intelege dobanda inregistrata in contul de depozit al titularului. (...) Fata de cele prezentate anterior, in cazul unui depozit la termen constituit pe 10 ianuarie 2010 cu sca denta la 10 iulie 2010, dobanda aferenta acestui depozit care se inregistreaza in contul curent sau in contul de depozit ince pand cu data de 1 iulie 2010 este impozabila", potrivit unei scrisori semnate de Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, si adresata lui Radu Ghetea, in calitatea de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Citeste continuarea in Ziarul Financiar
Pe acelasi subiect: