Daca un bulgar are peste 1500 de euro in depozite bancare, romanul abia trece de 1000 – arata studiul realizat de compania de consultanta A.T.Kearney.  In cazul in care depozitele ar creste in acelasi ritm in urmatoarele 12 luni, romanii i-ar ajunge din urma pe bulgari, la capitolul…economii, abia peste 80 de ani.

Suntem mult mai aproape de turci din acest punct de vedere,  care si ei ne intrec cand vine vorba de a aduna bani pentru zile negre: depozitul mediul al unui locuitor din Turcia este de 1196 de euro. Exceleaza la acest capitol, cehii. Ei au reusit sa economiseasca de aproape 6 ori mai mult decat romanii: 5870 de euro. Potrivit studiului, romanii consuma mai mult decat ar avea nevoie.  Peste 70 la suta din venit, se duce pe mancare, bautura si de-ale casei.

Si totusi, spre deosebire de anul trecut, depozitele romanilor sunt in crestere. Cel putin cele in lei, care au crescut fata de 2008 cu peste 20 la suta. Chiar si asa insa insa, nivelul sumelelor economiste de romani sunt considerabil mai mici decat cele ale imprumuturilor la banci.

Locuri de munca – tot mai putine

Criza n-a afectat prea tare depozitele romanilor, dar si-a pus amprenta asupra locurilor de munca – mai arata studiul.   Din septembrie anul trecut si pana in septembrie 2009, tara noastra a pierdut 8 la suta dintre angajati, adica aproape 400 de mii de oameni, cei mai multi dintre ei, din domeniul industriei si al constructiilor. In aceste conditii, viitorul nu pare sa sune bine pentru cei mai multi dintre romani. Majoritatea spera sa vada unele imbunatatiri la capitolul finante, abia la sfarsitul lui 2012.