Românii cu venituri mici plătesc unele dintre cele mai mari taxe din Europa. Bogații sunt impozitați sub media europeană
Austeritate, taxe, TVA, ANAF
România face parte dintre țările care îi taxează mult pe cei care câștigă puțin, în timp ce impozitarea pentru venituri peste 1,5 milioane de dolari se situează sub media europeană, arată un studiu realizat de rețeaua internațională de servicii de contabilitate UHY International.
“În lume sunt puține țări cu cote unice la impozitarea veniturilor din salarii, o parte dintre acestea fiind în Europa de Est, iar România una dintre ele. Cu o cotă de impozit pe venit de 10%, o contribuție de 25% la securitatea socială și 10% la contribuția la sănătate, rata de impozitare a salariilor înregistrează o cotă efectivă ridicată, respectiv 41,5%”, spune Camelia Dobre, Managing Partner al UHY AUDIT CD, membru al rețelei UHY in România.
Acest lucru plasează România în mijlocul tabelului, locul 15 din 30 de țări studiate pentru un venit anual de 1,5 milioane de dolari, înaintea mediilor economiilor emergente de 31,7%, dar sub media europeană de 44,2%.
Pentru un venit anual mediu global de 250.000 de dolari, România se situează pe locul 8 din cele 30 de țări studiate, din nou cu mult peste media pieței emergente de 28% și mai mare chiar decât media europeană de 40,4%.
În schimb, pentru un venit anual de 25.000 de dolari, rata de impozitare de 41,5% a României este mult mai mare, ocupând locul 2 din cele 30 de țări studiate la nivel mondial, depășind cu mult rata de impozitare de 23,9% din economiile emergente și mai mult decât dublu media europeană de 19,2%.
Potrivit analizei citate, pentru contribuabilii cu venituri mai mici, care câștigă 25.000 de dolari pe an, nu există aproape nicio diferență în ceea ce privește valoarea impozitului plătit în țările G7 și BRIC. Un contribuabil care câștigă 25.000 de dolari într-un stat G7 plătește impozit pe venit de 16,5%, în comparație cu 16,4% în cazul angajatului dintr-o economie BRIC.
Economiile în dezvoltare au un nivel de impozitare mediu de 23,5% pentru un venit anual de 25.000 de dolari, mult mai mult decât media de 16,5% pentru G7 sau 19,2% în Europa. Acest lucru reflectă costul mediu de viață mai mic în economiile BRIC față de G7.
Există semne, însă, că anumite economii în dezvoltare se îndreaptă către niveluri de impozitare mai mici pentru veniturile mai mici, pe măsură ce se dezvoltă. În China, de exemplu, cota efectivă pentru persoanele care câștigă 25.000 de dolari pe an a fost redusă substanțial în ultimii cinci ani. Când UHY a cercetat impozitarea pe venit ultima dată, cota fiscală pentru o persoană care câștiga 25.000 de dolari se situa la 10,8% în comparație cu doar 5,1% cât este în prezent.
Cum sunt impozitați bogații în țările G7 și BRIC
Persoanele cu venituri mari care câștigă 1,5 milioane de dolari pe an în țările G7 plătesc impozit pe venituri cu peste 60% mai mult decât cele din economiile BRIC, conform studiului.
Astfel, persoanele care câștigă 1,5 milioane de dolari pe an în G7 plătesc în medie impozite în valoare de 719.751 de dolari (47,9% cota efectivă de impozitare) spre deosebire de 446.883 de dolari (29,8% cota efectivă de impozitare) în țările BRIC.
În opinia reprezentanților UHY, țările G7 riscă să piardă din veniturile fiscale mari dacă regimurile lor fiscale devin necompetitive pentru persoanele foarte bogate și acestea încep să își mute afacerile în jurisdicții cu impozite mai mici, ceea ce va afecta negativ locurile de muncă și creșterea economică.
Toate țările G7, inclusiv Franța, Canada și SUA și UK, au luat recent măsuri pentru reducerea sau renunțarea la variațiile cotelor de impozitare ridicate impuse după criza financiară. În 2014, de exemplu, cota Franței de 45,8% (pe un venit de 1,5m de dolari) a fost semnificativ mai mare decât cota actuală de 40,0%. În 2014, guvernul francez a decis, de asemenea, să elimine cota marginală de 75% a țării pentru veniturile care depășeau 1 milion de euro.
În marea Britanie, noul premier Boris Johnson a declarat, în timpul campaniei sale pentru conducerea Partidului Conservator, că va reduce taxele pentru persoanele cu venituri mari la pragul de 40% pentru impozitul pe venit de la 50.000 GBP la 80.000 lire sterline.
În afară de țările G7 și BRIC, alte economii în dezvoltare continuă să ofere câteva dintre cele mai generoase regimuri fiscale persoanelor cu venituri mari. În Nigeria și Pakistan, de exemplu, cei care câștigă 1,5 milioane de dolari pe an plătesc un impozit pe venit de doar 19% și, respectiv, 25%.
Dintre toate țările cercetate, Rusia are cel mai mic nivel de impozitare a veniturilor, cota de impunere fiind de 13% pentru toți contribuabilii, inclusiv cei cu câștiguri foarte mari.
Danemarca impozitează persoanele care câștigă 1,5 milioane de dolari pe an cu peste jumătate din venituri – 53,2% în total – clasându-se pe prima poziție între cele 30 de țări cercetate, urmată de Japonia, Olanda, Canada și Irlanda.
Taxele ridicate în Danemarca sunt utilizate pentru sistemul de protecție socială, învățământul superior și serviciile medicale fiind gratuite pentru toți cetățenii acestei țări. De asemenea, modelul danez de protecție socială le asigură familiilor de tineri perioade mari de concediu parental (până la 52 de săptămâni) și structuri de îngrijire a copiilor la costuri mici.
UHY a cercetat datele fiscale în 30 de țări din rețeaua sa internațională. Cercetarea a colectat informații privind nivelurile de salarizare a angajaților cu venituri mici (25.000 de dolari), medii (250.000 de dolari) și mari (1.500.000 de dolari), ținând cont de impozitele personale și contribuțiile la asigurările sociale. Calculele sunt făcute pe un singur contribuabil, necăsătorit, fără copii.
Pe acelasi subiect: