"Intentia este sa imprumutam cat mai putin Si asa trebuie sa imprumutam 13,5 miliarde de euro pentru a rostogoli datoriile anterioare. Deficitul de 1,9 procente mai inseamna inca 2,5 miliarde, ceea ce inseamna ca Romania trebuie sa se imprumute de pe piete - interna si externa - 16 miliarde de euro anul viitor", a spus seful statului, citat de Mediafax.

El a precizat ca datoriile la care s-a referit si pentru care Romania se va imprumuta in 2012 nu au fost facute de Guvernul actual.

"Ce n-as vrea sa speculati, daca nu stiti cumva exact: nu sunt datorii facute de acest Guvern. Banii de la Fond (FMI, n.red.) - aceia au alt regim. Vorbim de datoriile pe termen scurt rostogolite continuu din 2007-2008. In 2008 au fost credite pe termen scurt, pe trei luni, pe sase luni, pe maxim 12 luni cu dobanzi uriase la un deficit de 5,4%. De atunci le tot rostogolim", a spus Basescu.

Seful statului a precizat ca, in conditiile in care Romania si-a asumat aderarea la acordul interguvernamental de uniune fiscala, care presupune un deficit strcutural de 0,5%, deficitul pe anul 2012 va ramane cel prevazut in Legea bugetul de stat, respectiv 1,9% din PIB.

Basescu: UE se reconstruieste integral, uniunea monetara se completeaza cu una fiscala. Mi-am asumat informarea CE ca Romania va adera la acord

Primul pas catre Statele Unite ale Europei: Bruxelles-ul va controla cheltuielile tarilor membre. Regulile dupa care vor functiona finantele UE VIDEO