”Am mers pe o cale, altfel corecta, aceea de a scadea in fiecare an deficitul public, de a ne duce spre tintele europene de deficit structural. Cred insa ca in acest an am mers un pic prea repede pe aceasta cale. Dupa 7 luni din anul 2014, Romania are un deficit al bugetului public de 0,2% din PIB. In mod normal, pentru o economie puternica, consolidata, asta ar fi o veste buna. Pentru o economie ca cea romaneasca, care are nevoie de investitii, nu cred ca e o veste atat de buna”, a spus Ponta, la o conferinta organizata de Ambasada SUA, AMCHAM si AMRO, potrivit Mediafax.

Ponta a precizat ca procentul de 2% din PIB pe care Romania trebuie sa il cheltuiasca in continuare ca investitii publice pana la sfarsitul acestui an inseamna enorm de mult, respectiv peste 3 miliarde de dolari, si ca acest capital investit in economie se va rasfrange asupra intregii dezvoltari a tarii.

Ponta a aratat, pe de alta parte, ca o preocupare deosebita a Guvernului, dar si a mediului de afaceri, trebuie sa fie indreptata spre cauzele pentru care investitiile publice, desi au acoperire bugetara, se fac atat de greu.

”E vorba de proceduri lungi, despre o boala romaneasca a contestarii: nu exista niciun fel de procedura care sa nu fie contestata. E vorba despre fuga de repsonsabilitate a celor care trebuie sa duca aceste proceduri la bun sfarsit si cred ca aici cu o colaboare stransa cu mediul de afaceri, cu Guvernele partenere, pentru a invata din experieta acestora, ne va ajuta sa folosim mai bine banii pe care ii avem pentru investitii si pe care nu ii cheltuim din motive procedural birocratice”, a spus Ponta.